24 d'abril de 2024

Instal·len al Brull una caldera de biomassa que suposarà un estalvi econòmic del 60% per l'Ajuntament

El braç robotitzat del tractor introdueix els troncs a la màquina que els tritura

El Ter 9 de juny de 2011 a les 17:34
El braç robotitzat del tractor introdueix els troncs a la màquina que els tritura
ACN - La Diputació de Barcelona i l'Obra Social de la Caixa juntament amb l'Ajuntament de El Brull han instal·lat al municipi una caldera de biomassa que suposarà un estalvi econòmic del 60% per l'ens local.

Segons ha explicat un dels enginyers forestals de la Diputació, Jordi Riera, a banda de l'estalvi econòmic, "la gestió i l'ús d'estella en la caldera aportarà també beneficis mediambientals, ja sigui en la prevenció d'incendis, com també en la reducció de les emissions de CO2".

Riera ha assegurat que respecte a l'antiga caldera de gasoil, "la caldera de biomassa evitarà llançar a l'atmosfera unes 80 tones de CO2". El projecte ha ocupat 19 persones, 5 d'elles en risc d'exclusió social.

L'enginyer Jordi Riera ha explicat que la instal·lació de la caldera de biomassa al municipi de El Brull suposarà beneficis econòmics pel que fa a despesa de l'Ajuntament, però també aportarà beneficis mediambientals. Riera ha assenyalat que pel que fa al consum de gasoil, l'antiga caldera suposava una despesa per l'Ajuntament de gairebé 20.000 euros, mentre que amb el consum d'estella que prové dels arbres dels boscos, "se'n gastaran 7.500".

Jordi Riera ha explicat que l'ús d'aquesta energia renovable ajudarà a la prevenció d'incendis, ja que amb els arbres talats dels que després se'n farà estella, "ajudarem a mantenir més net el bosc". Segons ha assenyalat l'enginyer de la Diputació, "hi ha un balanç neutre"amb la crema de la fusta de l'estella. En aquest sentit, Riera ha explicat que "quan es crema la fusta i s'emet CO2, es tracta del mateix CO2 que l'arbre havia capturat en vida".

Segons l'enginyer de la Diputació, en primer lloc es talen els arbres dels quals no se'n pot aprofitar la fusta per fer llenya o vendre-la. Després, "els troncs es trituren gràcies a una màquina que els converteix en estella de fusta", ha assenyalat Jordi Riera. El següent pas és l'assecat "perquè cal que l'estella estigui ben seca perquè pugui cremar a la caldera", ha explicat l'enginyer. Riera ha destacat que la caldera té una potència de 165 KW i consumeix 90 tones d'estella seca a l'any.

La xarxa de calor construïda subministrarà calefacció i aigua calenta al Punt d'Informació del Parc Natural del Montseny, que es troba al municipi de El Brull, a l'església, a l'Ajuntament i, en un futur, també aportarà energia al poliesportiu que encara s'ha de construir.

La iniciativa ha permès actuar en 30 hectàrees de bosc no només del Brull, sinó també de pobles veïns com Aiguafreda, Seva o Tagamanent. Segons ha explicat Riera, tot i que la Diputació de Barcelona, l'Obra Social de La Caixa i l'Ajuntament de El Brull han possibilitat el projecte, "la iniciativa no s'hauria pogut tirar endavant sense la col·laboració dels propietaris dels boscos", que posseeixen gairebé el 95% de la superfície.

La inversió en el projecte per part de l'entitat financera ha estat de més de 160.000 euros. El Pla d'Obres i Serveis de Catalunya també hi ha col·laborat amb una subvenció de 70.000 euros, a més dels 30.000 que ha aportat l'Ajuntament de El Brull.
Etiquetes: