25 d'abril de 2024

Capturen més de 500 crancs foranis a la riera Major de Sant Sadurní d’Osormort

L’objectiu és eradicar els crancs foranis, o com a mínim frenar la seva expansió

El Ter 4 de juliol de 2011 a les 12:35
Un dels participants a la captura de crancs senyals
Eradicar els crancs invasors i millorar les condicions de vida dels crancs autòctons. És la intenció de la iniciativa que un grup d’agents rurals, biòlegs, vigilants de parcs naturals i voluntaris van dur a terme a la riera Major de Sant Sadurní d’Osormort.

En una acció de captura nocturna, el grup va capturar 560 crancs invasors per mirar d’evitar que facin desaparèixer l’autòcton, el cranc de riu ibèric. Aquest cranc propi de les rieres catalanes era present a tot el país al voltant dels anys 70. Ara, els exemplars de cranc senyal i cranc americà, que es reprodueixen 10 vegades més de pressa i no tenen depredadors, li fan una competència massa forta.

Segons Guinart, dins la planificació del Parc Natural del Montseny i del Guilleries-Savassona, el cranc de riu ibèric està definit com una espècie d’interès, protegida però molt vulnerable. La del cap de setmana és una de les accions per millorar l’estat de conservació dels exemplars. L’objectiu és eradicar els crancs foranis, o com a mínim frenar la seva expansió. Per aquesta causa, es van unir els professionals amb els voluntaris del Cercle d’Amics dels Parcs Naturals.

Les captures com aquesta es produeixen tres o quatre vegades a l’any, però segons Guinart, les perspectives de recuperació de la riera són dolentes. La clau és conscienciar la població que no es pot introduir cap mena d’animal exòtic a les rieres, ja que es malmet tot l’ecosistema. A més, és una pràctica prohibida per la llei.

El grup d'experts i voluntaris durant la captura nocturna de crancs senyals

Un dels exemplars, que un cop capturats es sacrifiquen

Etiquetes: