27 d'abril de 2024

Comencen les obres de la primera fase d'excavació del jaciment del Camp de les Lloses de Tona

El jaciment de Les Lloses de Tona té actualment un solar de 13 mil metres quadrats

El Ter 13 de juliol de 2011 a les 13:50
El jaciment del Camp de les Lloses de Tona
Aquesta setmana han començat les obres de la primera fase d'excavació del jaciment del Camp de les Lloses de Tona. Es tracta d’una obra finançada amb càrrec a l'1% Cultural del Ministeri de Foment i Cultura, el pressupost global de la qual arriba gairebé al mig milió d’euros (496.000 euros).

L’arqueòloga Imma Mestres codirigeix el projecte i les excavacions amb Montserrat Duran. Mestres ha explicat que l’elevat pressupost permetrà que el jaciment iberoromà es pugui seguir excavant però, a més, se’n consolidin estructures. Això significa que el parc arqueològic anirà creixent, i també s’ampliarà l’àrea visitable. Mestres parla de la primera fase, que es concentrarà en un carrer ja documentat fa uns anys però "encara no excavat, que inclou un petit empedrat".

D’aquest mig milió d’euros, el govern espanyol n’aporta tres quartes parts, i la resta l’aporta l’Ajuntament de Tona, que al seu torn ha buscat subvencions a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Segons Mestres, l’objectiu que tenen en ment arqueòlegs i restauradors és atreure el turisme cultural a la zona. També es pretén fer comprensible el jaciment romanorepublicà, que té la fase més important en la República Romana, entre els anys 125 i 75 abans de Crist.

El jaciment de Les Lloses de Tona té actualment un solar de 13 mil metres quadrats, dels quals es calcula que només se n’ha excavat un 30%. El parc arqueològic inclou també fases de la prehistòria recent i una fase ibèrica. Aquest estiu, la campanya acabarà a finals d’agost i hi treballaran una dotzena d’arqueòlegs. La majoria són professionals, però també hi ha estudiants d’universitats catalanes i de la resta de l’estat espanyol.
Etiquetes: