25 d'abril de 2024

L'Observatori Esteve Duran de Seva col·labora en una investigació publicada a Nature

No és la primera vegada que l’observatori osonenc participa en un treball de recerca que és portada a la revista Nature

El Ter 14 de juliol de 2011 a les 13:45
La portada de la revista Nature del 7 de juliol
L’Observatori astronòmic Esteve Duran a Seva ha col.laborat amb un equip internacional de científics en una investigació que ocupa la portada de la prestigiosa revista científica nord-americana Nature del 7 de juliol.

La investigació versa sobre una gegantina tempesta a Saturn, un fenomen que només es produeix una vegada cada 30 anys, segons ha explicat el responsable de l’observatori osonenc, Enric Garcia.

Segons els estudis publicats, la tempesta gairebé no modifica els vents del planeta que bufen en la direcció dels paral.lels de Saturn. Aquest aspecte és molt important ja que dues teories competeixen per a explicar l’origen energètic dels vents i la seva meteorologia. O bé són originats per la radiació solar, com passa a la terra, o és l’energia interna del planeta, que els origina. Segons Garcia, el seu estudi confirma la segona hipòtesi dels científics.

L’observatori osonenc s’ha encarregat sobretot de fer simulacions amb ordinadors, generades al Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA). Amb les simulacions, es confirmaria que els vents tenen un origen profund.

A la portada de la revista Nature hi apareix una imatge de la tempesta presa per la sonda espacial Cassini en òrbita al voltant del planeta, del qual també n’estudia els anells i satèl.lits. No és la primera vegada que l’observatori osonenc participa en un treball de recerca que és portada a la revista Nature.

El 2008 ja va prendre part en un altre estudi que també va ser portada de la revista, sobre una tempesta a escala planetària a Júpiter. L’equip internacional d’investigadors ha estat liderat pel professor Agustín Sánchez-Lavega a la Universitat del País Basc, en l’estudi d’una tempesta gegantina al planeta Saturn. Altres membres participants de l’equip científic són investigadors de la Universidad Europea Miguel de Cervantes a Valladolid, l’Observatori Calar Alto d’Almeria, la Universitat d’Oxford a Gran Bretanya, i l’Observatori de París a França.

La Gran Taca Blanca (o Great White Spot en anglès), és el nom amb el qual els astrònoms coneixen aquest fenomen meteorològic únic al Sistema Solar. Es tracta d’una tempesta de proporcions descomunals que es desenvolupa a Saturn i que pràcticament assoleix la grandària de la Terra. La pertorbació s’expandeix fins a rodejar el planeta formant a l’atmosfera un anell de núvols blancs que li donen el seu nom.
Etiquetes: