26 d'abril de 2024

CiU trenca definitivament el pacte amb ERC a Muntanyola

Els regidors de CiU i ERC s'han fet diversos retrets durant el ple extraordinari

El Ter 29 de juliol de 2008 a les 12:52
Un moment del ple de Muntanyola
Aquest matí s’ha celebrat el ple extraordinari a Muntanyola, que va demanar Esquerra Republicana. En el ple s’ha acabat determinant la fi del pacte de govern de l’Ajuntament de Muntanyola entre CiU i ERC. Convergència i Unió ha decidit que no hi havia retorn i que es trencava definitivament el pacte.

Esquerra ha demanat explicacions a CiU sobre el perquè del trencament del pacte de govern ja que, segons els republicans, es va fer sense avís previ. Va ser el passat 14 de juliol, quan al finalitzar ple ordinari, Convergència i Unió, que té l’alcaldia, va llegir un manifest comunicant que es trencava el pacte de govern amb ERC.

El portaveu republicà, Antoni Bou, ha acusat els convergents d''intoxicar un poble' amb el full que CiU va repartir per explicar la decisió de la seva expulsió del govern. Els convergents, per la seva part, acusen ERC de no convocar reunions de l'àrea d'urbanisme, que la consideren com una de les més importants, i de votar de manera diferent en aspectes importants del municipi.

Tot i que ERC ha demanat a l'alcalde, Ramon Llorà (CiU), que reconsiderés la seva decisió l'alcalde ho ha descartat. El ple ha denotat des de l'inici una situació de retrets i tensions especialment amb el regidor convergent i primer tinent d'alcalde, Lluís Alier, amb els tres regidors republicans. Alier ha estat l'encarregat de parlar per part del seu grup i l'alcalde ha fet només intervencions puntuals assegurant que ERC només ha fet a Muntanyola política de partit i no de poble.

ERC retreu als convergents intromissions en les seves àrees de govern. El grup ara a l'oposició nega cap deslleialtat a l'alcalde. ERC diu que després de repassar les actes dels plens han votat de manera diferent amb CiU només en dues ocasions i no les set que diuen els convergents en el full informatiu que ha repartit als veïns del poble. El portaveu, Antoni Bou, ha il·lustrat la situació arribada amb el pressupost: “El vam pactar vostè i jo en aquesta taula i quan va arribar al ple s'havia modificat en més de 100.000 euros” ha dit Bou. El regidor, Alfons Zorrilla, ha fet una mocadorada a l'alcalde demanant la seva dimissió.

Des de CiU, Lluís Alier, ha acusat ERC de 'muntar aquest espectacle' en referència al fet de fer un ple municipal extraordinari amb presència de públic i amb una pancarta amb el text 'Sí Democràcia, No Dictadura'. Alier ha explicat alguns capítols de la desconfiança entre els dos grups i ha tancat que des de CiU no volen només tenir l'alcaldia sinó treballar pel poble.

El ple s'ha fet en una sala molt petita de l'Ajuntament del municipi que s'ha quedat petita i que ha obligat alguns assistents a seguir-lo des del passadís d'accés. ERC ha lamentat que es fes en una sala tant petita (habitualment es fa a la sala polivalent que estava ocupada pel Casal d'Estiu) i en horari laboral (habitualment es fan les set de la tarda). Aquest horari ha provocat que la regidora de CiU, Maria Dolors Guzman, no hi assistís al·legant incompatibilitat laboral igual que l'únic regidor del PSC, Àngel Tió.

El consistori de Muntanyola està format actualment per tres regidors de CiU, tres d'ERC i un del PSC. A inicis del mandat, CiU i ERC signaven un pacte de govern pel qual l'alcaldia seria els dos primer anys pel convergent, Ramon Llorà, i els dos anys de final del mandat pel republicà, Antoni Bou. Després de la sortida d'ERC, CiU governarà en minoria.

El ple ha tingut un ampli seguiment

Etiquetes:
Política Municipal