23 d'abril de 2024

Els propietaris consideren totalment recuperat el bosc afectat per l'incendi que va afectar Osona fa 25 anys

L'incendi que es va declarar el 31 de juliol del 1983 es considerat com el primer gran incendi forestal de Catalunya

El Ter 1 d'agost de 2008 a les 09:00
Una imatge d'arxiu
Vint-i-cinc anys desprès de la crema de 1650 hectàrees de bosc en un incendi que va afectar els termes de Taradell, Seva i Sant Julià de Vilatorta, els propietaris afectats consideren que la zona està recuperada.
Ramon Vallmitjana, un dels propietaris afectats al que se li va cremar el 95% de la finca, considera que un quart de segle forestalment es podria considerar que està 'una mica més bé'. La taca negre son algunes zones on no s'ha fet 'ni una mica de gestió' i que estan molt brutes tal i com diu Ramon Vallmitjana, propietari d'una de les finques afectades. L'incendi que es va declarar el 31 de juliol del 1983 es considerat com el primer gran incendi forestal de Catalunya.

Vallmitjana diu que veient la recuperació del bosc en aquest quart de segle es mostra que la naturalesa és 'molt sabia'. Destaca que el bosc s'ha recuperat i que actualment hi ha més vegetació autòctona desprès de les replantacions. Vallmitjana que és el president de les Agrupacions de Defensa Forestal d'Osona destaca el fet que 25 anys desprès hi ha 'menys risc' de grans incendis perquè s'està més preparat i la població més conscienciada.

Ramon Vallmitjana encara recorda com es va assabentar del foc aquell 31 de juliol. Era dinant a casa seva i el van trucar del Parc d'Esports dient-li que veien una. columna de fum molt grossa. 'Vaig deixar al dinar i vaig sortir volant' recorda. Al veure que era un foc important va trucar als bombers que 'no estaven equipats com estan ara'. Vallmitjana encara recorda com es van indignar perquè van activar un parell d'avions amb les 'ordres clares' de que el foc no cremes el parc del Montseny mentre que 'pel cantó nord allò no es podia parar'. L'actual president de les ADF de la comarca diu que no podrà oblidar mai la col·laboració dels veïns en la lluita contra el foc.

Segons els propietaris forestals afectats per aquell incendi del 1983 aquest primer gran foc i els destacats d'anys posteriors com els incendis de Montserrat l'any 1985 van servir perquè s'actualitzessin els recursos que es destinen al foc. Vallmitjana considera que actualment el cos de bombers està 'molt motivat' i que disposa dels recursos necessaris. També destaca el treball de les ADF com a ulls al territori per controlar les columnes de fum.
Etiquetes: