26 d'abril de 2024

El GDT presenta al·legacions per "l'excessiva" petició d'aigua de l'empresa Le Porc Gourmet

El GDT demana que l’ACA rebutgi la petició de l'empresa si l'aigua que vol captar és potable

El Ter 7 de setembre de 2011 a les 13:27
Una imatge de l'empresa Le Porc Gourmet SAU
El Grup de Defensa del Ter ha presentat al·legacions davant de l'Agència Catalana de l'Aigua per la petició d'obrir nou pous d'aigua per a ús industrial de l'escorxador Le Porc Gourmet, SAU, situat a Santa Eugènia de Berga. El grup ecologista considera que el volum d'aigua que demana l'empresa és desmesurat.

El seu president, Jesús Soler, explica que el volum de captació màxim anual de 500 mil metres cúbics és "exagerat si es té en compte que equivaldria al consum d’un poble de 5 a 10 mil habitants". Santa Eugènia en tenia censats 2.261 segons dades del 2010 de l’Institut d’Estadística de Catalunya.

El grup ecologista osonenc n’ha enviat una còpia a l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga. Segons els seus càlculs, la petició representa un cabal mitjà equivalent de 15,85 litres per segon. Segons Soler, primer de tot sol·liciten estar al cas de tot el procediment. Ha estat aquest agost quan va sortir publicat al Diari Oficial de la Generalitat que l'escorxador de Santa Eugènia de Berga demanava obrir nou pous d'aigua per a ús industrial dins del terme municipal de Santa Eugènia. Segons Soler, ara volen conèixer amb detall la declaració de l’impacte ambiental i demanen a l’ACA que sigui exigent per garantir que el consum sigui "el mínim indispensable".

El GDT ha emès un comunicat on considera que "no pot ser que es perdin o s’eixuguin més fonts (o per defecte, es connectin a l’aigua de xarxa) i en canvi es continuïn fent captacions d'aigua per a ús industrial indiscriminadament i sense condicions". Per Soler, s’ha de garantir que les indústries no perjudiquin "la funció natural de les masses d’aigua; siguin rius, llacs, fonts o aqüífers", que a Osona estan especialment contaminats.

El GDT també avisa que l’assecament de pous i fonts pot ser clau en casos de sequera, en què calgui refiar-se de les reserves d’aigües subterrànies. En aquest sentit, el GDT demana que l’ACA rebutgi la petició si es tracta d'aigua considerada com potable, tant escassa als aqüífers de la Plana de Vic. Malgrat que Soler reconeix que les directives europees i de l’ACA estan fent que la utilització d’aigua amb finalitats industrials sigui més curosa, cal vigilar perquè "la crisi no serveixi de pretext per abaixar el llistó".
Etiquetes: