25 d'abril de 2024

El GDP d'Osona continua reclamant un Museu d'Història de la Ciutat a Vic

El GDC reclama un Museu d'Història de la Ciutat de Vic com a reclam turístic

El Ter 8 de setembre de 2011 a les 13:26
Imatge de la catedral de Vic. Foto: femturisme.cat
El Grup de Defensa del Patrimoni (GDP) d’Osona reactiva la demanda que Vic tingui un Museu d’Història de la Ciutat. El GDP reclama que hi hagi un lloc que actuï com a reclam turístic i que pugui reunir molt del fons fotogràfic antic de la ciutat o peces ja restaurades, com el rellotge de les 24 batallades, de 1901, que asseguren que ja està restaurat però no s’exposa.

Com a ubicació pel Museu d’Història de la Ciutat de Vic, el GDP proposa la planta baixa de la Farinera, ja que diuen que és un lloc disponible i apte. També suggereixen exposar el rellotge al vestíbul de l’Ajuntament, al Sucre o al nou Arxiu d’Osona. Un altre dels fronts oberts és la petició que s’arrangi el pont romànic de Vic, que segons el col.lectiu té "la base molt deteriorada".

D’altra banda, el GDP s’ha mostrat content de la intervenció que s’està fent al campanar de la catedral de Vic, amb ajuts que el Bisbat de Vic rep del Ministeri de Cultura espanyol, dins del Pla Director que va començar el 2000. Des del mes de juny de 2008 i com a conseqüència d’unes pluges reiterades de primavera, el campanar de la catedral de Vic va haver de ser protegit en tot el seu perímetre mitjançant una tanca.

Amb la mesura, es volia evitar els perills per la caiguda de petits fragments dels carreus laterals de la façana nord afectada per problemes d’exfoliació de la pedra. La reforma actual, iniciada pel juliol i que està previst acabar a finals d’any, també suposa la rehabilitació d’algunes de les columnetes dels finestrals romànics.

La rehabilitació inclou la restauració del gabial superior que sosté la campana de quarts, amb el penell i la creu, arruïnats fa pocs anys per oxidació. El GDP manifesta la seva satisfacció davant les obres del vell cloquer de Vic, i tot i així proposa introduir-hi millores com folrar algunes bigues metàl·liques de la teulada.

Es tracta d’un campanar que es considera una icona de la ciutat i de la història de la Catalunya Vella, ja que la construcció la va impulsar el Bisbe Oliba fa més de 950 anys.
Etiquetes: