26 d'abril de 2024

L'estat espanyol reté a Sora un pagament de 2.000 euros per entregar tard la liquidació del 2010

El nucli de Cussons, on s'han fet unes importants obres d'urbanització, està pendent dels diners de la Generalitat

El Ter 11 d'octubre de 2011 a les 13:57
Una imatge de Sora. Foto: Pobles Catalunya
El govern espanyol ha anunciat que no ingressarà a 53 municipis catalans les seves participacions en els tributs de l'Estat del mes d'octubre. El termini acabava el 30 de setembre. En el cas d’Osona afecta el municipi de Sora, per un import d’uns 2.000 euros.

El seu alcalde, Eudald Parcerisas, de CiU, es queixa que han estat uns terminis molt "estrictes" i que "no donem per més". Segons diu, el període ha coincidit amb un canvi de secretària municipal, a principi d’any, que treballa "a mitja jornada", i la "certificació de les obres de Cussons, ja acabades i amb més d’un milió i mig d’euros de despesa".

L'executiu reté els fons als ajuntaments que encara no hagin complert amb l'obligació de presentar la liquidació pressupostària de l'exercici 2010. Segons la llei, els municipis no perden aquestes transferències mensuals, sinó que les recuperen en el moment que envien a Hisenda els comptes anuals de l'exercici anterior. A Sora, aquest mateix mes d’octubre preveuen poder enviar els comptes. Diuen que la Diputació de Barcelona, que els assessora, "ja ens els ha retornat amb algunes modificacions per fer, i aquest mes les aprovarem al ple". Parcerisas temia que els sancionessin pel retard, tot i que oficialment no els ho han notificat encara. Explica que s’ha optat per "no contractar ningú, precisament per mantenir l’equilibri pressupostari" i remarca que "tenim unes finances molt sanejades, sense cap crèdit".

El Ministeri d'Economia i Hisenda assegura que desbloquejarà aquestes transferències quan els 53 municipis presentin els comptes del darrer exercici. L'any passat, quan aquesta mesura de càstig encara no estava en vigor, només el 48% dels ajuntaments van presentar els comptes del 2009 quan tocava. Els afectats són 25 municipis de la demarcació de Barcelona, 12 de Tarragona, 11 de Lleida i 5 de Girona. La mesura afecta 1.022 municipis de tot l'Estat, que deixaran de rebre aquest octubre uns 13,5 milions d'euros.

*Unes obres d'envergadura*
El nucli de Cussons, que ja s'ha acabat d'urbanitzar, tenia un pressupost de 1.057.284 euros, el Departament de Governació ha finançat les obres d’urbanització i il·luminació dels carrers del nucli de Cussons amb 581.506 euros: 528.642 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i 52.864 euros del programa "Viure al Poble". Segons l'alcalde Eudald Parcerisas, la Diputació de Barcelona "paga a 30 dies i és una sort", però la Generalitat "i els diners que depenen de fons europeus, arribaran potser d'aquí a un any o un any i mig i això sí que és un problema".

També s'ha fet la primera fase de les obres de rehabilitació del consistori i del centre cívic de Sora. L’actuació de 464.000 euros de pressupost ha estat finançada per Governació amb 440.800 euros del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC).
Etiquetes:
Economia i empresa