26 d'abril de 2024

L'aprimament de les columnes de la plaça Fra Bernadí de Manlleu no suposa 'cap risc per a la seguretat'

La causa de la pèrdua de gruix de les columnes és la humitat, que es vol reconduir en un projecte que s'endegarà el 2009

El Ter 11 d'agost de 2008 a les 14:07
Una imatge de les columnes de la plaça
Els resultats preliminars de l’estudi encarregat per l’Ajuntament de Manlleu mostren que l’aprimament de les columnes de la plaça Fra Bernadí es deu a l’erosió de la pedra que està causant la humitat. Segons l’alcalde del municipi, Pere Prat, el més important és que els experts han determinat que no hi ha cap perill per la seguretat.

Les primeres prospeccions fetes per un equip de geòlegs apunta que el tipus de pedra conegut com ‘de Folgueroles’ s’ha anat desgastant per acció de les filtracions d’aigua. De cara a l’any que ve, quan s’entregui l’estudi, es vol estudiar sistemes per poder reconduir aquestes humitats cap a algun pou o altres indrets.

Els fonaments de les columnes tenen més de dos metres i mig de fondària i el suport de les columnes està fet amb còdols de riu i trossos de pedra compactada amb ciment. Aquest fet fa que siguin construccions molt sòlides. Segons Prat, tampoc no s’ha de témer per les obres de remodelació de la rodona i construcció del pàrquing subterrani, que encara no tenen data d’inici. L’actual plaça Fra Bernadí es va construir l’any 1893.