23 d'abril de 2024

L'Ajuntament de Vic contracta 66 aturats a través de subvencions

El regidor d'Economia apunta que el perfil de persones que ocupa el consistori ha canviat en els darrers anys

El Ter 25 de gener de 2012 a les 15:55
Imatge de les 66 persones que ha contractat l'Ajuntament i que es trobaven en situació d'atur
ACN - L'Ajuntament de Vic ha contractat 66 persones aturades gràcies a subvencions atorgades pel Servei d'Ocupació de Catalunya perquè treballin durant aquest 2012. De les 66 persones, 26 pertanyen a Plans d'Ocupació per una durada de mig any i 40 corresponen a tasques que formen part dels Pla de Barris amb feina per un any.

Segons el regidor d'Economia, Toni Serrat, "aquestes persones ja no són només paletes o fusters, com acostumava a ser abans, sinó que també hi ha mestres i pedagogs". També ha assenyalat que un dels índex més elevats d'inserció, un cop acabat el pla, es troba entre aquells que han desenvolupat tasques relacionades amb la Llei de la dependència amb xifres que arriben al 80%.

L'Ajuntament de Vic s'ha acollit a un programa engegat pel Servei d'Ocupació de Catalunya amb l'objectiu de dotar de més recursos humans alguns dels serveis del consistori i a la vegada contribuir a augmentar l'ocupació de la ciutat que ja compta amb més de 4.000 aturats. El regidor d'Economia i Serveis, Toni Serrat, ha assenyalat que es tracta d'una oportunitat "que forma i ocupa" i que "donarà a aquestes persones ganes i esperit per tirar endavant".

Serrat ha explicat que els 66 contractes responen a dues tipologies: els plans d'ocupació ordinaris i els plans d'ocupació específics per aquells municipis que, com Vic, s'han acollit a un Pla de Barris. Entre els plans d'ocupació, el regidor d'Economia ha explicat que s'han intentat ocupar persones d'un ventall "molt més ampli que fa uns anys perquè l'espectre de l'atur també és molt més ampli". Així, a banda de donar feina a paletes, fusters i pintors, també s'ha ocupat a animadors, mestres, psicopedagogs o administratius que donen suport a les regidories d'ensenyament, al Vicjove o a l'àrea de Fires i Mercats.

Pel què fa als plans d'ocupació específics, la coordinadora, Noemí Alonso, ha assenyalat que les 40 persones s'han distribuït entres les tres línies d'actuació. D'una banda existeix un dispositiu d'inserció laboral que ja fa tres anys que funciona per orientar diferents persones que busquen feina. A més, també hi ha un taller d'ocupació amb dos mòduls, un d'atenció a la dependència i un de dinamització comunitària. En total són setze persones que es formen durant tot un any i que combinen aquesta tasca amb pràctiques laborals.

Per últim, i com a novetat, s'ha creat la Casa d'Oficis que permet que deu joves menors de 25 anys es formin en qüestions relacionades amb la cuina i l'hostaleria. Alonso ha explicat que s'ha escollit aquesta temàtica perquè s'ha considerat que la cuina "teia ganxo" entre els joves i "la resposta ha estat molt bona".

Segons Alonso, es tracta d'accions complementàries al desenvolupament del Pla de Barris tant dels barris del sud de Vic com del Centre Històric i la Calla. El Pla de Barris Sud de la ciutat ja ha finalitzat, però el SOC ha volgut mantenir l'ajuda. La coordinadora ha assegurat que "aquesta actuació ens interessa moltíssim perquè ens permet allargar les actuacions que ja hem iniciat en aquests barris".

*Condicionants pels aturats*

El SOC exigia que les persones candidates als plans d'ocupació fossin aturats i que ja haguessin esgotat les prestacions i que, per tant, no tinguessin cap possibilitat d'ingrés. Pel que fa als plans específics, les condicions no eren tan estrictes però calia estar apuntat al servei d'ocupació. Després de més de 150 entrevistes, l'ajuntament ha escollit els 66 millors perfils.

Les subvencions, a banda del SOC, també provenen del Ministeri de Treball i de fons europeus. A l'Ajuntament de Vic, la part dedicada a salaris "no li costa res", segons ha assegurat el regidor d'Economia i Serveis. Per una jornada laboral de 30 hores, els sous són proporcionals segons la formació "però tots estan per damunt del sou mínim interprofessional", ha afegit.

Un dels beneficiaris del pla d'ocupació, Francesc Jiménez, ha explicat que feia tres anys que estava en situació d'atur i ja no percebia cap mena de prestació. "Aquesta feina em feia molta falta perquè ho necessitava molt", ha explicat Jiménez. En el seu cas, està desenvolupant tasques com a paleta per l'ajuntament a la Llotja del Blat on estan construint una rampa per a minusvàlids.
Etiquetes: