26 d'abril de 2024

L'escriptora Maria Àngels Sellés visita el grup de Lectura Fàcil de Manlleu

L’Hospital Sant Jaume de Manlleu va ser pioner en adaptar aquest tipus de llibres a la geriatria

El Ter 8 de febrer de 2012 a les 12:29
Una imatge del grup de Lectura Fàcil de Manlleu
Aquest divendres, la cinquantena de persones grans que formen part del grup de Lectura Fàcil de l'Hospital de Dia i la Residència Aura de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, acabaran la lectura en veu alta del llibre "De Chamartín a Collbató: la guerra civil vista per un nen (1936-1939)".

Ho faran d’una manera molt especial ja que estaran acompanyats de la seva autora, Maria Àngels Sellés i potser del protagonista de la història, Francisco Sellés, pare de l’escriptora. El llibre, que han llegit en tres sessions, està escrit seguint la metodologia de la lectura fàcil, pensant sobretot en els lectors que tenen dificultats de comprensió lectora, i per tant s'ha fet molt entenedor. La infermera i responsable de l’Hospital de Dia, Àngels Anglada, explica que s’afegeixen imatges i es llegeix amb un micròfon, pels usuaris que tenen dèficit sensorial o deteriorament cognitiu moderat.

Amb les lectures que fa aquest grup s'aconsegueix que les persones grans continuïn gaudint de la lectura mentre es fa un treball de reminiscència i es milloren aspectes com l'autoestima. El relat descriu la vivència d’un nen de Chamartín que al començament de la guerra va haver de venir a viure a Catalunya com a refugiat. Els seus pares es van quedar a Madrid i van morir en un bombardeig. Aquesta història real és semblant a la d’una àvia que participa al grup de Lectura Fàcil. Segons Anglada, és possible que apareguin records comuns i que més d’un s’emocioni.

La lectura es farà aquest divendres a partir d’1/4 de 12 del migdia a la sala d’actes de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu. El grup de lectura fàcil de l’Hospital de Dia de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu aplega a una cinquantena de persones i va començar a funcionar al setembre de 2005. Es reuneix una vegada al mes i compta amb el suport de la Biblioteca Municipal de Manlleu, que cedeix els llibres. Els llibres que es llegeixen tenen l’origen a Suècia i estan fets especialment per a persones nouvingudes, amb dislèxia o altres discapacitats.

L’Hospital Sant Jaume de Manlleu va ser pioner en adaptar aquest tipus de llibres a la geriatria. És per això que l'experiència del grup de lectura fàcil de l'Hospital ha estat triada en diverses ocasions com a exemple per ser explicada en congressos de biblioteques, geriatria i en jornades de lectura fàcil.

Un fragment de la portada del llibre

Etiquetes: