27 d'abril de 2024

Més de 400 persones integraran les columnes de la Marxa dels Vigatans

Enguany, l'organització espera que participin a la proposta lúdica i reivindicativa més d'un miler de persones

El Ter 28 d'agost de 2008 a les 13:32
La Marxa dels Vigatans arriba enguany a la sisena edició
Les columnes de caminadors que formaran part de la Marxa dels Vigatans han crescut i s'han multiplicat pràcticament per quatre de cara a l’edició que ja es perfila pel proper 10 de setembre, preludi de la Diada Nacional.

La Comissió 11 de setembre, que organitza la marxa, ha explicat que esperen que hi participin al voltant de 400 caminadors, i més de mil persones en total. Tots ells encarnaran ‘vigatans’, en el sentit que va tenir durant la Guerra de Successió. Es tractava dels partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria, en contraposició als borbònics. Xevi Rovira, integrant osonenc de la comissió, comentava que de les quatre columnes s’ha passat a les 15, amb expectatives que se n’hi sumin d’altres, amb gent de fora de la comarca.

Segons Rovira, la Marxa dels Vigatans, que ja fa 6 anys que es celebra amb el format actual, vol simbolitzar que ‘totes les viles dels Països Catalans’ estan ‘unides per la mateixa causa’. Tots els marxadors coincidiran, el dia 10 a les 9 del vespre, a Bach de Roda, per retre un homenatge a la seva figura. Altres novetats són que aniran uniformats amb una samarreta i que s’estan organitzant autobusos i cotxes per retornar els participants que ho vulguin als seus municipis d’origen.

La Marxa dels Vigatans de 2008 homenatjarà al vigatà i compositor musical, Joan Lara, per la seva tasca en la composició de sardanes, com la Dansa de l’Espígol, o per la col·laboració en diferents entitats, com la Creu Roja. Durant la celebració es farà un acte de record als 100 anys de la bandera estelada.

D’altra banda, dijous que ve es farà un acte previ a la Marxa dels Vigatans amb la presentació d’un llibre. Es tracta d’una investigació duta a terme per Francesc Xavier Hernàndez i Francesc Riart al voltant de l'exèrcit creat per Catalunya durant la fase final de la Guerra de Successió. L’acte de presentació de ‘Els exèrcits de Catalunya’ es farà a l'Ateneu La Central a partir de les 8 del vespre.
Etiquetes:
Cultura