25 d'abril de 2024

La campanya d'estiu a l'Esquerda de Roda posa al descobert noves tombes antropomorfes

A l'apartat ibèric, es segueix treballant en una habitació prop de la muralla i en sitges que revelen detalls visigòtics

El Ter 29 d'agost de 2008 a les 14:02
Les noves tombes han revelat que l'extensió de la necròpolis és considerable
La troballa de noves tombes amb forma humana, excavades a la roca, ha estat un dels resultats més espectaculars de la campanya d’estiu al jaciment de l’Esquerda de Roda. La necròpolis medieval s’està estudiant amb intensitat des del mes de març, seguint una campanya d’excavacions d’urgència finançada per la Generalitat.

Llavors, a la primavera, ja van sorgir tombes antropomorfes no documentades i aquest estiu, davant l’església, n’han aparegut de noves. La directora de l’apartat medieval, Imma Ollich, explica que s’ha pogut constatar amb claredat dues etapes cronològiques del poblat medieval, amb l’any 1000 com a punt d’inflexió. Fins al segle IX, l'església era més aviat petita, però llavors es va engrandir i s'hi van construir cases en alguns indrets.

Les tombes que apareixen ara sota els murs de les cases, quan al segle XI es planifica de nou el poblat, ja tenien 150 o 200 anys d'antiguitats . Però no és només per això que els habitants de l’època van decidir construir cases damunt la necròpolis. Fent-ho d’aquesta manera, quedaven protegits per les noves lleis de les Constitucions de Pau i Treva, que indicaven que la zona de la sagrera, a trenta passes de l’església, era inviolable. Qui ataqués la zona protegida s’exposava a penes d’excomunió. Ara, les restes d’ossos trobades a les tombes s’estan analitzant i catalogant.

Pel que fa a l’apartat ibèric del jaciment, Montse de Rocafiguera explica que s’està excavant un armòrum darrere la fortificació, una habitació propera a la muralla. A més, s’ha seguit treballant en set noves sitges, fins ara ja se n’havien excavat 33, que tallen el poblat ibèric però que són interessants perquè donen dades de l’època visigòtica, al voltant del segle VIIè després de Crist. De Rocafiguera diu que, després d’haver-hi emmagatzemat gra, es van utilitzar com a abocador d’escombraries. Aquest fet permet trobar-hi fauna i altres elements interessants per a l’estudi.

La trentena campanya d’excavacions a l’Esquerda, que es va encetar el 18 d’agost i que acaba aquest dissabte, l’han dirigit les mateixes doctores Imma Ollich, Montse de Rocafiguera i Oriol Amblàs. Com és habitual, s’ha comptat amb la participació de llicenciats i estudiants de diverses universitat catalanes i també franceses.
Etiquetes: