24 d'abril de 2024

Més de 120 ferrers participaran a la XI Trobada Internacional de Forjadors d'Alpens

Els artesans construiran conjuntament una escultura dedicada a la Dansa Alpensina

El Ter 17 de maig de 2012 a les 17:00
Enric Pla treballant al seu taller
Més de 120 ferrers participaran a la XI Trobada Internacional de Forjadors d'Alpens (Osona). La majoria són d'arreu del país però també n'hi haurà que provenen de l'Estat espanyol, França o Eslovàquia. Un dels organitzadors, el forjador Enric Pla, ha explicat que el motiu que enguany inspirarà l'escultura que construiran conjuntament tots els ferrers és l'aixecada final de la Dansa Alpensina que es duu a terme durant la festa major.

En 48 hores, els artistes enllestiran una peça de sis metres d'alçada en què a banda dels detalls de mans i peus, també es podrà llegir la partitura de la música. De caràcter biennal, la cita començarà aquest divendres i s'allargarà durant el cap de setmana.

La XI Trobada Internacional de Forjadors proposa treballar a tots els assistents en un projecte comú, una obra de grans dimensions, dirigida i coordinada pel mestre forjador Miquel Xirau i que culmina amb la col·locació de l'obra en un espai del poble.

Així, la cita començarà aquest divendres al matí amb la recepció dels forjadors i el II Seminari de Paisatge i Turisme, dedicat al concepte de Landart. A la tarda, es duran a terme els preparatius de les fornals i l'artista ripollès Eudald Alabau, que treballa el concepte de Landart i que se'l podrà veure treballar en directe a Alpens, presentarà l'obra "Les petges de la llana".

Dissabte, a primera hora del matí, s'iniciaran els treballs col·lectius després de donar la benvinguda als forjadors. Paral·lelament, el poble d'Alpens es transportarà a èpoques carlines, concretament al 1873, i a la tarda, tindrà lloc la representació de "La Batalla d'Alpens: Cabrinetty contra Savalls". Diumenge al matí els ferrers acabaran la peça que elaboraran conjuntament i que porta per títol "L'aixecada de la Dansa Alpensina". Al migdia es col·locarà a un indret del poble.

Un dels organitzadors, Enric Pla, ha explicat a l'ACN que, precisament, "l'èxit de la trobada rau en què tots els forjadors treballem amb un objectiu comú". Així, "des del que en sap més fins al que en sap menys, tothom aporta el seu gra de sorra perquè l'últim dia puguem aixecar una obra de sis metres d'alçada i sentir-nos orgullosos tots plegats d'haver-hi participat i que, a més, es quedarà al poble", ha afegit.

Pla ha destacat que la trobada "és una bona manera de fer relacions socials" i de trobar-se més de 120 persones "que compartim una passió pel ferro". Durant tot el cap de setmana es podrà veure treballar des dels forjadors "més consagrats, fins a aquells que acaben de començar i que estan estudiant encara a les escoles d'art".

L'organització sempre busca que el projecte col·lectiu "tingui una relació molt estreta amb el poble", ha explicat Pla. Mentre fa dos anys es va projectar una peça dedicada als diables d'Alpens, en l'edició denguany s'ha escollit la Dansa Alpensina que es balla per la festa major. L'obra simbolitza el moment àlgid de la dansa, "quan els balladors aixequen les balladores enlaire". El forjador ha avançat que la peça "tindrà quatre mans que simbolitzen l'aixecament de les balladores a dalt i, a baix, s'hi disposaran els genolls, els bessons i els peus amb les espardenyes de betes que ballen la dansa". "Tot plegat, envoltat per la partitura amb la música de la dansa", ha afegit el ferrer. Pla ha explicat que "si un dia un músic arriba a Alpens i vol tocar la dansa, trobarà les més de 100 notes que la componen i, donant la volta a l'escultura, podrà tocar la melodia".

Tot i que a Catalunya se celebren quatre grans trobades relacionades amb la forja, la d'Alpens és la que congrega més participació. Si bé la trobada ja s'ha consolidat juntament amb les de Galícia i Toledo com una de les més importants a l'Estat espanyol, Prat reconeix que "Europa ens porta cert avantatge" tot i que "ens agradaria obrir-nos-hi camí".

Pla considera que l'ofici de ferrer encara té futur i ha augurat que "sempre existirà". Tot i l'herència deixada per un dels moments més importants d'aquest art durant el modernisme, pel forjador alpensí l'ofici "segueix viu i la prova són aquest tipus de trobades i els nous forjadors que van sortint". A més, ha afegit que "sempre hi haurà qui vol una peça a mida, de manera artesana i no industrial, feta i pensada per aquell espai concret de casa".

*Alpens, "un museu de forja al carrer"*

La relació d'Alpens amb la forja comença amb el ferrer Joan Prat (1898-1985) que, segons Pla, "va deixar una empremta importantíssima al poble". El llegat artístic del "ferrer d'Alpens" és evident en aquesta localitat del Lluçanès de poc més de 300 habitants. Tant és així que es poden trobar tot tipus d'elements i detalls de forja pels portals, façanes i places del poble en forma de pica portes, baranes o fanals decorats, sobretot, amb motius fantàstics com dracs, ratpenats o serps.

Un dels elements que caracteritza les obres de Prat consisteix en el seu domini per treballar la peça sense realitzar soldadures. Tot i que la temàtica predominant en les seves peces fossin els dracs i els motius fantàstics, la seva obra mestra és "El Manelic". Una peça que es troba a la plaça del Ferrer i que s'inspira en el protagonista del drama rural d'Angel Guimerà, 'Terra Baixa'.

*Els premis homenatgen enguany a Galícia*

El cap de setmana també serveix per exposar i veure l'obra dels diferents ferrers que participen a la trobada i que són objecte del lliurament de diferents premis. En total s'atorguen tres premis: un premi general en homenatge al ferrer Joan Prat i que porta el mateix nom que el forjador d'Alpens; un segon premi dedicat als joves ferrers; i un tercer premi en homenatge a una trajectòria o a la divulgació de l'ofici. En aquest últim cas, Pla ha avançat que enguany es lliurarà a l'associació 'Consejo del Hierro de Galícia'.

*La forja s'apunta a la tecnologia del segle XXI*

Una de les novetats de la trobada d'enguany és la presentació d'una aplicació per a mòbils. Prat ha explicat que les noves tecnologies convergiran, a partir d'aquest cap de setmana, amb un ofici tan antic com és el de ferrer. Un cop descarregada l'aplicació 'Alpens Forja al Carrer' al dispositiu mòbil, es podrà visitar una galeria virtual amb les obres que es troben al poble situades en un mapa, de manera que es podrà seguir una ruta. D'altra banda, també s'hi explica tots els detalls de l'ofici del ferrer i les eines que s'utilitzen per dur a terme els treballs.

Una de les peces de forja conjuntes instal·lades a Alpens

Etiquetes: