25 d'abril de 2024

El 10 de juny campanes d'arreu del país repicaran en homenatge a Verdaguer

La iniciativa s'emmarca en el Dia de la Memòria i vol commemorar el 110è aniversari de la mort del poeta

El Ter 8 de juny de 2012 a les 08:55
L’església de Santa Maria de Manlleu serà una de les que s’unirà al repic de campanes
Aquest diumenge 10 de juny a les 7 de la tarda, els campanars de dues catedrals i de més d'un centenar d'esglésies, monestirs i ajuntaments d'arreu del país repicaran simultàniament durant cinc minuts com a homenatge a mossèn Cinto Verdaguer amb motiu del 110è aniversari de la seva mort. La iniciativa es diu Dia de la Memòria i l’ha promoguda una comissió ciutadana ideada per Joan Orriols i formada per personalitats d'Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport d'Òmnium Cultural-Osona.

Té la intenció de consolidar-se com un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana. L’església de Santa Maria de Manlleu serà una de les que s’unirà al repic de campanes. Sentim el regidor de Cultura de Manlleu, Àlex Garrido.

Garrido ha explicat que Jacint Verdaguer, "a part de poeta era eclesiàstic i no va haver-hi cap problema perquè l’església parroquial volgués adherir-se a fer aquest acte". Garrido opina que a les 7, a l’hora del repic de campanes, "es pot anar fins a l’església" però també "des de casa" es pot "recordar la memòria de Jacint Verdaguer i tots els catalans que han fet país, nació i han fet tant per la nostra cultura".

Entre els indrets emblemàtics d’Osona que s'han sumat al projecte, hi ha el campanar de les catedrals de Vic. Coincidint amb la repicada, en algunes localitats hi haurà activitats al peu dels campanars, com interpretacions del Cant de la Senyera per part cors i corals, en funció de la iniciativa autònoma de cada lloc. Dia de la Memòria, a més, ha editat 70.000 exemplars d'un fulletó amb poemes i poesies de Verdaguer per repartir-los entre els alumnes de les escoles d'Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya. També s'ha editat un punt de llibre i altres materials relacionats amb el poeta.

Jacint Verdaguer va morir un dimarts, dia 10 de juny de l'any 1902 a la residència de Vil·la Joana de Vallvidrera. La directora de la Casa Museu-Verdaguer, Carme Torrents, ho atribueix a les xifres rodones dels 110 anys, el 10 de juny s’escau un diumenge. Per Torrents, l’acte "ens demostra que Verdaguer continua sent una icona i un símbol de la cultura catalana". La Casa-Museu Verdaguer i el Patronat d'Estudis Osonencs impulsen per diumenge a les 11 a Folgueroles, el recital "Revola i compromís de Verdaguer amb els pobres". Es farà a la Font del Desmai. I d'altra banda, a Vil·la Joana s'inaugura la mostra "Caritat, un llibre almoina", que va estar a Folgueroles i que hi romandrà un mes i mig fins que es desplaci a d’altres indrets de Catalunya. El següent serà el santuari de la Mare de Déu del Mont.

Per Carme Torrents "està bé fer un memorial però el que interessa és fer projectes amb projecció de futur, un futur difícil per a tothom".

Dues catedrals i de més d’un centenar d’esglésies, monestirs i ajuntaments d’arreu del país repicaran simultàniament

La iniciativa es diu Dia de la Memòria i l’ha promoguda una comissió ciutadana

Vídeo promocional

Etiquetes:
Cultura