26 d'abril de 2024

Nombroses personalitats parlen de la figura d'Emili Teixidor

daf

El Ter 20 de juny de 2012 a les 17:26
Un conjunt de personalitats han recordat Emili Teixidor
ACN - La productora i directora cinematogràfica Isona Passola ha destacat que l'escriptor Emili Teixidor era "un lliurepensador que no es deixava convèncer pels arguments habituals" sinó que sempre "anava més enllà", cosa que ha considerat bàsica per a un país culturalment viu.

Passola ha revelat que l'última vegada que va veure l'escriptor, mort aquest dimarts, aquest li va dir que tenia moltes idees i especialment una que l'entusiasmaria, però no va concretar-li res més ja que, segons Passola, era un home "molt prudent". La productora que va portar l'obra de Teixidor 'Pa negre' als cinemes, ha assegurat que l'escriptor era també "un gran coneixedor de l'ànima humana" i especialment de la femenina.

En declaracions als mitjans, la productora i directora cinematogràfica ha recordat Emili Teixidor com un home "que ha deixat molt" a la cultura catalana i amb un "do especial per saber mirar el món amb ulls de nen". Ha afegit que la seva capacitat de percepció ha fet possible que parlant de mons locals, la seva obra hagi "transcendit universalment".

Aquesta dimensió li va arribar especialment quan Passola va decidir portar la seva obra 'Pa negre' a la gran pantalla, ja que, segons ha dit la productora, aquesta pel·lícula hanat pel món i "s'ha parlat sempre del novel·lista que hi havia darrera".

Ha afegit que quan va llegir aquesta novel·la va pensar que Agustí Villaronga "podia fer una gran pel·lícula" i ha assegurat que això va significar "el triomf nacional i internacional del seu món". Un món que ha considerat que era "molt poc habitual" en la cultura catalana perquè sobretot explicava la vida de les dones, especialment d'una dona treballadora de fàbrica, una realitat "que ha estat silenciada". I és que per a Passola, Teixidor era un "gran coneixedor de l'ànima humana" i especialment de la femenina i dels infants.

A més, Passola ha revelat que l'última vegada que el va veure, l'escriptor li va dir que tenia moltes idees i una que l'entusiasmaria especialment. Malgrat això, la productora no va saber de quin projecte es tractava perquè era un home "molt prudent".

La directora ha afirmat que, tot i estar malalt, estava passant "un bon moment" de creativitat i això el feia "estar animat". "Tenia moltes ganes de fer coses", ha dit. Passola ha conclòs que l'escriptor "se n'ha anat feliç" perquè havia aconseguit el reconeixement de la seva trajectòria.

*El conseller de Cultura l'ha qualificat de "literat imprescindible"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha descrit Emili Teixidor com un literat "imprescindible" i una persona "entranyable, generosa i enormement humanista". Per Mascarell, es tracta d'un novel·lista que han tocat i ha ofert literatura a dues o tres generacions fins al punt de convertir-se en un "clàssic contemporani".

"És una persona que escrivia per buscar el sentit de les coses, per descobrir i oferir mons nous i donar expressivitat als elements profund de la vida", ha afegit. Pel conseller, Teixidor va fer aportacions "imprescindibles" a la literatura juvenil i d'adults amb llibres "deliciosos" com 'La lectura i la vida'.

En aquesta línia, Mascarell ha destacat també l`èxit de 'Pa negre', que va arribar a la gran pantalla de la mà d'Agustí Villaronga. "Ens costa d'imaginar que no hi sigui".

*El director de la ILC l'ha qualificat de "militant de la lectura"*

El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, ha dit que amb la mort d'Emili Teixidor patim la pèrdua d'un "militant de la lectura" i d'una persona que va desplegar la seva activitat com a pedagog, escriptor i comunicador "al servei de la capacitat de créixer a través de la lectura". Per a Izquierdo, Teixidor passarà a la història com un "clàssic contemporani" tant pel "gust" en l'ús del llenguatge i pel seu estil ja que en les seves obres "la llengua és viva, rica i actual" malgrat no oblida la llengua "dels pares i els avis", com per "l'ambició literària des de la humilitat més extrema" amb que sempre va emprendre la seva aventura narrativa.

Oriol Izquierdo ha assegurat que Emili Teixidor "engrescava a submergir-se en un univers literari apassionant i complet". En la seva literatura per a adults "recreava obsessivament l'experiència de postguerra, la vida a Osona i a Roda de Ter, el món complex i ambigu alhora rural i industrial, i un espai on es podia recuperar una mica de llibertat però que alhora guardava la sordidesa i mesquinesa de la dictadura".

"Afortunadament podrem rellegir Teixidor i veure una pel·lícula com 'Pa negre', on la seva literatura per a adults s'encarna en imatges memorables", ha assegurat Izquierdo. "No pretenia enlluernar-nos, sinó simplement desplegar la història que volia explicar", ha conclòs.
Etiquetes:
Cultura