26 d'abril de 2024

Emili Teixidor rep un emotiu últim adéu al seu poble

Entre les personalitats polítiques, hi ha assistit la presidenta en funcions de la Generalitat, Joana Ortega

El Ter 21 de juny de 2012 a les 19:50
Una imatge de la família de Teixidor acomiadant el fèretre
Una cerimònia sentida a l’església parroquial de Roda de Ter ha acomiadat l’escriptor Emili Teixidor al seu poble natal, aquesta tarda. El rodenc, conegut també per la faceta de mestre i pedagog, a més de per les seves col·laboracions periodístiques va morir dimarts als 78 anys d’edat a Barcelona, on residia.

La cerimònia en una església plena ha comptat amb dues cançons de Lluís Llach, Núvol blanc i Que tinguem sort, que ha interpretat la cantant Nina. El record de la figura de l’escriptor ha anat a càrrec del seu amic Ricard Torrents. El president del Consell Consultiu de la UVic, exrector de la UVic i amic personal d’Emili Teixidor des de fa "més de 50 anys". Torrents ha dit que "trobo que és un encert que l’Emili Teixidor reposi aquí, que és on va néixer, va passar la infantesa i va començar a fer de mestre". Ha recordat el fet que "els nens estaven obligats a dir-li "Senyor Míliu" i al capdavall tenia 17 anys quan va acabar els estudis i va fer de mestre". Segons Torrents, Teixidor "ha tingut l’activitat principal a Barcelona, on s’hi trobava molt bé; era un enamorat de Barcelona i de la gran ciutat, però tanmateix trobo que si aquí havia estat el lloc primordial dels seus personatges de ficció, els paisatges que va trobo que va respirar aquí, és un encert que sigui aquí on reposi definitivament".

Entre les personalitats polítiques, hi ha assistit la presidenta en funcions de la Generalitat, Joana Ortega. També hi era el conseller de Cultura, Ferran Mascarell ha dit que la cerimònia ha estat un adéu "sentit i expressiu de tots els que han estat els seus lectors i han compartit aspectes de la vida literària i personal amb ell". Per Mascarell, "compartir converses amb ell era compartir reflexions d’un to absolutament humanístic, humà, sobre la realitat, la vivència i el mateix sentit de viure". El conseller ha recordat que "ell deia sovint que escrivia per trobar el sentit de la vida i a través de la lectura d’ell molta gent ha pogut trobar miralls, reflexos, de la seva relació entre literatura i construcció de relats de vida". En literatura adulta ha destacat, i "per a joves és probablement la persona, juntament amb un parell d’autors més, que més ha aportat en aquesta realitat, els joves lectors". "Dues generacions de ciutadans han après a mirar-se el món de manera més oberta a través de la lectura dels seus llibres", ha afirmat Mascarell.

També n’ha destacat "l’activisme pedagògic" o bé el llibre "La lectura i la vida" és "deliciós i extraordinari sobre com si no aprenem a llegir bé difícilment ordenarem la nostra ment i fer front a les complexitats de l’entorn i la societat". L’exconsellera Montserra Tura també ha tingut paraules de record des del vessant "més personal, de l'amistat" per a Emili Teixidor.

Entre les personalitats destacades del món de la cultura, s’hi ha pogut veure la productora Isona Passola o l’escriptora Maria Mercè Roca, qui ha afirmat que "ara és l’hora, entre tots, de convertir-lo en un clàssic, llegir-lo molt i fer-lo llegir a les generacions que vénen al darrere nostre" i "l’hem de fer estimar, com ell deia, encara que llegir vol un petit esforç", però evidentment "queda superadíssim".

Roca ha dit que "fa molts anys que el coneixia i érem col·legues, tothom ha anat repetint que era molt cordial i realment era veritat". Una cosa important és que "estava pendent de la gent que començava i t’acollia molt generosament en el club de la gent que escrivia en català". Hem d’estar "molt orgullosos com a catalans d’haver tingut una persona com Emili Teixidor que ha transcendit les fronteres; el mossèn ha dit la llengua és pont i també és frontera, però la bona literatura sempre és pont, mai no és frontera".

El mossèn, el claretià Joan Soler va remarcar quatre conceptes sobre Teixidor que també apareixen al recordatori: Pau, Lucidesa, Cordialitat i Llibertat. Són quatre de les màximes que també estan inscrites en un monòlit a l'escola Betània-Patmos de Barcelona, que ell mateix va fundar i on s'hi havia instal·lat la capella ardent durant el dimecres i dijous al matí.

Ha estat una cerimònia d'enterrament popular, en el sentit més entranyable del terme: "Mira, quantes càmeres... et llancem un petó, "Míliu"! Han exclamat dues senyores com a comiat a l'escriptor i mestre. Teixidor, que ha estat incinerat, reposarà al cementiri de Roda de Ter, on també descansa qui va ser el seu company de pupitre, el poeta Miquel Martí i Pol.
Etiquetes:
Cultura