26 d'abril de 2024

La comarca comença a celebrar la Diada i Vic prepara la Marxa dels Vigatans més multitudinària

Hi participaran 13 columnes,més de 340 marxadors i al voltant d’un miler de pesones

El Ter 10 de setembre de 2008 a les 12:58
S'esperen més de 350 marxaires
Aquest vespre, es celebra una nova edició de la Marxa dels Vigatans. Serà la marxa que simbolitza l’oposició a les tropes borbòniques que van exercir els partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria, que rebien el nom genèric de ‘vigatans’. Finalment hi participaran 13 columnes, sortides de diferents municipis d’Osona, més de 340 marxadors i al voltant d’un miler de persones en total.

Des de l’organització, Xevi Rovira explica que pràcticament s’ha triplicat el nombre de columnes en aquesta sisena edició. Com sempre, es manté l’estructura d’homenatjar una persona, aquest any Joan Lara, un nouvingut, la xinesa Hui Juan Li, de Taradell, i un infant, aquest any una nena.

Per recordar aquest pacte dels antiborbònics contra el govern absolutista de Felip V, es tornaran a recórrer de forma solemne els carrers de Vic. El recorregut contempla que els integrants de les 13 columnes es trobin en tres punts diferents i pugin fins a la placa dedicada a Bac de Roda.

Enguany hi haurà autobusos per tornar als llocs de destí. Un cop a la placa, el periodista Jordi Lara llegirà el manifest, es farà la marxa de torxes i un homenatge al Bisbe Oliva. Llavors començarà la part festiva, amb un sopar popular i el concert de Dijous Paella.

A banda de la Marxa dels Vigatans, però, també hi ha més activitat aquesta vigília de la diada i també el dia 11. La ciutat de Vic, a les 8, celebra un acte institucional a la sala de la Columna, amb una xerrada de Carles Viver, president de l'Institut d’Estudis Autonòmics. En un altre resgistre, Vic serà l’escenari de la manifestació de la Coordinadora de l’Esquerra Independentista, a les 8. El Partit Republicà Català i Unitat Nacional Catalana també celebraran un acte a 2/4 de 9. A Les Masies de Roda faran la marxa de la senyera, aquest vespre, i hissaran l’estelada. Roda de Ter farà avui a les 6 una ofrena a Bac de Roda.

A Manlleu, l’acte central es fa demà, a les 8, quan els Nyerros faran un pilar per desplegar la senyera a la mitja part de la sardana amb la colba els Lluïsos. Entre molts altres indrets com Tona o Prats, on han preparat actes, destaquen els tres pobles de la Vall del Ges. Per primer any, Torelló, Sant Pere i Sant Vicenç faran activitats conjuntes per la Diada.

La marxa simbolitza l’oposició a les tropes borbòniques que van exercir els partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria

Etiquetes:
Cultura