25 d'abril de 2024

Sant Martí de Centelles crea una ruta amb els arbres més emblemàtics

S'hi troben un total de 17 espècies diferents com ara roures, plataners, alzines o avets

El Ter 13 d'agost de 2012 a les 16:26
Un cartell indica l'espècie d'arbre. En aquest cas, les alzines de la Font de l'Oller
ACN - Sant Martí de Centelles ha elaborat una ruta amb els arbres més emblemàtics del municipi. El Camí dels Arbres està format per un recorregut que transcorre per 17 espècies d'arbres diferents com ara roures, plataners, pins o avets.

Segons ha detallat el tècnic de patrimoni i turisme del consistori, Jaume Oliver, Sant Martí de Centelles "és un poble amb molta diversitat d'alçades i hi ha racons amb microclimes, cosa que fa que hi hagi una representació de la vegetació de tot el país en un territori molt petit". A més, la ruta s'enllaça amb altres itineraris de natura que passen pel municipi "per potenciar el turisme de natura o esportiu", ha explicat Oliver.

Sant Martí de Centelles disposa d'una nova ruta natural per recórrer el paisatge del territori. Es tracta del Camí dels Arbres, un recorregut que passa per 17 espècies d'arbres emblemàtics o representatius del municipi. Entre d'altres, s'hi poden trobar pollancres, avellaners, pins, roures, alzines, plataners o avets. Segons ha detallat Jaume Oliver, tècnic de patrimoni i turisme de l'Ajuntament, Sant Martí de Centelles "té una representació de la vegetació del país, degut al seu microclima i diversitat d'alçades".

"A la ruta tant hi trobem arbres emblemàtics per les seves dimensions o antiguitat, com també espècies representatives del territori", ha explicat Oliver. Així, per exemple, s'hi troba una alzina que va ser plantada a finals del segle XVII i que s'ha conservat amb molt bones condicions, "ja que ha estat lligada a l'activitat agrícola de la masia que té al costat".

Per elaborar l'itinerari, el consistori ha elaborat un estudi de totes les espècies d'arbres del municipi, tant dels més emblemàtics com dels representatius, i s'ha fet "una selecció dels exemplars més interessants i accessibles per una caminada normal", ha matisat Oliver. Després de l'anàlisi i la tria, s'han senyalitzat els arbres escollits amb el seu nom en català, en llatí i una petita explicació. A més, l'Ajuntament ha editat un plànol amb un mapa on se situen totes les espècies d'arbres, una explicació de cadascun i també una part on s'inclouen els elements de patrimoni cultural amb què compta el municipi, com el conjunt parroquial de Sant Pere de Valldaneu o les barraques i marges de pedra seca.

*Potenciar el turisme de natura i esportiu*

El projecte de la Ruta dels Arbres està vinculats a altres rutes de natura que ha impulsat el municipi amb l'objectiu de potenciar el turisme natural i esportiu. Així, l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles treballa amb el projecte de crear el Centre de Turisme Esportiu de l'Oller-Valldaneu, que compta amb finançament europeu dels fons Feder.

Segons ha explicat Oliver, Sant Martí de Centelles és una zona "molt transitada", ja que "es troba als límits del Parc Natural del Montseny i això fa que tradicionalment vingui molta gent a caminar". Tanmateix, Oliver ha lamentat que aquests visitants, fins ara, "no tenien itineraris senyalitzats al terme osonenc i això provocava que "passessin de llarg". Per aquest motiu, Oliver creu que amb les actuacions de senyalització de diferents rutes es podrà "potenciar el turisme a la zona".

A més, a banda de potenciar el turisme i tenir una repercussió econòmica, Oliver ha destacat que aquestes actuacions també són importants perquè "els veïns del municipi vegin que la gent aprecia el seu entorn i això repercuteix al territori".
Etiquetes: