25 d'abril de 2024

Diversos professionals de Manlleu posen en comú les necessitats ocupacionals i de formació

El fòrum és una de les propostes d’actuació de l’estudi “La situació i perspectives laborals al barri de l'Erm

El Ter 10 de setembre de 2008 a les 18:16
El fòrum es va celebrar ahir dimarts al Casal Cívic Frederica Montseny
En el marc del Pla de millora del barri de l’Erm, ahir a la tarda es va fer al Casal Cívic de Manlleu el “Fòrum de debat per a activitats ocupacionals i de formació”, organitzat per l’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu i l’Institut de Desenvolupament de l’Erm.

En el fòrum hi van participar una trentena d’empresaris, agents socials i professionals de Manlleu i de la comarca per posar en comú quines necessitats ocupacionals i de formació han detectat.

Entre les propostes concretes que van sorgir de la trobada podem destacar la necessitat de fer cursos de formació en mecànica i electricitat; cursos de formació especialitzada en dependents de diferents comerços (carnisseria, peixateria, electrodomèstics...); fer estades itinerants per a empreses dels alumnes de cicles formatius i de formació ocupacional o bé fer difusió als centres educatius sobre les diferents sortides professionals. A partir d’aquestes necessitats plantejades l’OPE i l’IDE treballaran per implementar iniciatives que hi donin resposta.

El fòrum que es va fer ahir és una de les propostes d’actuació de l’estudi “La situació i perspectives laborals al barri de l’Erm. El treball com a factor de cohesió social”, elaborat pel Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) de la Universitat Autònoma de Barcelona, per encàrrec de l’Institut de Desenvolupament de l’Erm, en el marc de Llei de barris. L’equip investigador, sota la direcció d’Andreu Lope, l’han format Joan Rodríguez i Laia Castelló.

L’objectiu de l’estudi era conèixer les capacitats i la disposició dels diversos col·lectius presents al barri de l’Erm en edat laboral per accedir al món del treball per poder proposar mesures actives que facilitin aquest accés, o bé el canvi de feina o de professió.

Per obtenir aquesta informació es va fer, d’una banda, una enquesta a més del 75% de l’univers objecte d’estudi: així, es van fer 1.400 enquestes. I, de forma complementària, es van fer entrevistes en profunditat a diferents actors vinculats a l’objecte de l’estudi, per conèixer la realitat sociolaboral de Manlleu, del seu entorn, i de la població del barri de l’Erm. Els investigadors també van buidar material documental sobre immigració i mercat de treball.

A partir de l’anàlisi d’aquesta informació l’estudi planteja com a conclusions propostes concretes d’iniciatives que facilitin l’accés al mercat de treball i basades en el coneixement de les possibilitats i disposició específiques de les persones a qui es destinen.

Entre aquestes propostes, a banda del fòrum, hi ha fer una jornada de presentació a la població dels resultats de l’estudi; fomentar la formació professional; fer jornades temàtiques dirigides a empreses; fomentar la interacció entre els agents socials i les institucions de Manlleu vinculades a l’àmbit laboral; i fer formació per a l’ocupació, tant per a persones que treballen com per les que estan a l’atur o inactives.
Etiquetes:
Societat