27 d'abril de 2024

Montesquiu utilitza el 'geocaching' per difondre valors sobre gestió forestal a joves i famílies

El sistema de cerca a través d'unes coordenades permet trobar, amb l'ajuda d'un GPS, diferents caixes amagades

El Ter 18 de setembre de 2012 a les 17:56
Glòria Francolí i Maria Soler mostrant materials del nou joc
ACN - Aprofitant l'empenta que està agafant en els darrers temps el fenomen del 'geocaching' a nivell mundial, el Parc del Castell de Montesquiu ha creat un joc de pistes a l'aire lliure anomenat el 'Buscabosc'.

A través d'unes coordenades que es proporcionen via web i amb l'ajuda d'un GPS, els usuaris trobaran cinc caixes que contenen aspectes relacionats amb la gestió forestal de la zona.

La tècnica del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, Maria Soler, ha assenyalat que el 'Buscabosc' és un recurs pedagògic adreçat als escolars, però també a famílies, a través del qual es podrà aprendre sobre les aclarides al bosc, la biomassa, el pi roig i la roureda, la sanitat forestal o les pastures.

El 'Buscabosc' és un recurs educatiu que té per objectiu explicar la importància de gestionar els boscos a través d'un joc de pistes a l'aire lliure i que se serveix de la xarxa de 'geocaching'. La tècnica del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, Maria Soler, ha explicat que el 'geocaching' és una activitat que consisteix en trobar "tresors" amb l'ajuda d'un receptor GPS. La web geocaching.com compta en l'actualitat amb gairebé dos milions de tresors amagats i al voltant de cinc milions de 'geocachers' que hi participen activament.

Així, el joc ideat pel Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i la Diputació de Barcelona descobreix als usuaris cinc grans temes sobre la gestió forestal. Els participants, a través de les coordenades correctes, trobaran diferents caixes amb el material al seu interior.

Soler ha explicat que, com a exemple, en el cas de la caixa que parla sobre les aclarides, s'hi treballa els anells de creixement dels arbres que reflecteixen en quines condicions ha viscut l'arbre. A més, també es descobrirà a través d'unes fitxes d'informació, que els arbres que creixen molt junts es fan la competència i s'hi explica també com se n'han de tallar alguns perquè la resta es pugui desenvolupar en bones condicions. A dins la caixa s'hi trobarà dos talls de pi roig i, gràcies a l'explicació, es podrà deduir quina edat tenien els arbres quan es van tallar.

L'activitat s'adreça als alumnes de 5è i 6è de Primària d'escoles d'arreu del territori. Des del Consorci se'ls ofereix materials de suport com un mapa del recorregut o l'aparell receptor de GPS perquè puguin desenvolupar l'activitat amb normalitat. L'activitat està pensada perquè duri unes tres hores i el recorregut que s'haurà de completar transcorre uns quatre quilòmetres i mig per dins el parc.

Per la seva banda, el públic general s'haurà de connectar a la pàgina web geocaching.com i quan s'hi introdueix el municipi, podran trobar les coordenades i un mapa de situació.

El joc es va posar en marxa a principis d'estiu i diferents persones i famílies ja han trobat els tresors que amaga. S'espera que les primeres escoles hi comencin les activitats a mitjans d'octubre.

L'activitat, a banda de pretendre fer conèixer el territori, també vol potenciar-lo turísticament i econòmica.
Etiquetes: