25 d'abril de 2024

L'exèrcit d'Israel aborda el vaixell solidari 'Estelle', que volia trencar el bloqueig a Gaza

"Desconeixem si han fet ús de la violència", han dit els impulsors, "però sabem que tota la tripulació està bé"

El Ter 22 d'octubre de 2012 a les 09:39
El vaixell de l'organització 'Rumb a Gaza' al Port del Fòrum, el 16 de setembre amb Laura Arau, segona a l'esquerra
ACN - L'exèrcit d'Israel ha abordat aquest dissabte el matí el vaixell solidari 'Estelle', que tenia la intenció de fer arribar material humanitari i trencar el bloqueig de Gaza en el marc de la tercera edició de la Flotilla de la Llibertat. Els tripulants han explicat que els soldats porten màscares de gas i intenten pujar a bord de l'embarcació, on hi viatgen una vintena d'activistes. Entre els tripulants hi ha la taradellenca Laura Arau i el diputat valencià Ricardo Sixto.

Segons han confirmat membres de Rumb a Gaza, sis vaixells de la marina d'Israel han interceptat l'Estelle, amb bandera finlandesa, poc després de les deu del matí "a unes 30 milles de la costa i en aigües internacionals".

En declaracions a l'ACN, Laura Morera, membre de la campanya 'Rumb a Gaza', ha relatat que han parlat amb Arau aquest dissabte a les vuit del matí "abans que tot passés", ha apuntat. Després de ser alertats que s'havia produït l'abordatge, han intentat contactar novament amb Arau "però ha estat impossible, havien tallat els telèfons via satèl·lit", ha afegit Morera. Únicament han pogut parlar amb el responsable de seguretat de l'embarcació, un suec de nom Saman, el qual ja no es trobava al vaixell quan han conversat amb ell.

"Ens ha confirmat l'abordatge per part de soldats que anaven amb màscares antigasos", ha apuntat l'activista. "Prèviament, han llençat diversos avisos, que els tripulants han ignorat perquè estaven en el seu dret, ja que es trobaven en aigües internacionals", ha continuat la portaveu de 'Rumb a Gaza'.

Ha estat en aquest moment quan sis patrulles de l'exèrcit israelià han accedit al vaixell i han près el control. "Desconeixem si han fet ús de la violència", ha dit Laura Morera, "però sabem que tota la tripulació està bé". 'Rumb a Gaza' ha subratllat la impossibilitat del cos consular a Israel per contactar amb els ciutadans espanyols retinguts. El ministeri d'Afers Exteriors d'Israel ja va avisar aquest divendres que tenia previst "abordar el veler en aigües internacionals i portar els passatgers detinguts al port d'Ashdod, al sud del país". El ministeri d'Afers Exteriors de Finlàndia va ser l'encarregat d'avisar per telèfon de les intencions de l'estat hebreu als tripulants de l'Estelle. "Això no respecta cap dels acords ni la legalitat internacional", han denunciat.

*9 morts el 2010 al 'Mavi Marmara'*

Laura Arau ja va participar en la Primera Flotilla de la Llibertat en la qual van morir-hi nou persones a causa d'un polèmic atac de l'exèrcit d'Israel a l'embarcació turca Mavi Marmara el maig del 2010. L'any 2011, els vaixells carregats d'ajuda humanitària tampoc van aconseguir saltar el bloqueig que l'estat hebreu manté sobre el territori palestí. Enguany, l'entitat Rumb a Gaza havia posat en marxa una tercera flotilla, aquest cop formada per només una embarcació, el veler Estelle, que va sortir de Suècia fa dos mesos i va fer parada a Barcelona el passat 16 de setembre, on durant tres dies es van fer activitats en suport al poble palestí i es va carregar amb material humanitari.

*44 tones de ciment*

L'aportació de l'estat espanyol al veler van ser fonamentalment 44 tones de ciment, juntament amb material escolar. El ciment "porta un missatge molt clar, que és la necessitat de la reconstrucció d'edificis", va fer llavors palès l'activista taradellenca Laura Arau. "La càrrega més important que portem és la solidaritat, la resta és simbòlic", va afegir Arau. La iniciativa té l'objectiu de reclamar a Israel que posi punt i final al bloqueig de Gaza, "la presó més gran a l'aire lliure" on hi viuen 1,5 milions de persones, com la defineix Rumbo a Gaza. "Continuarem aquests viatges fins que trenquem el bloqueig", va assegurar Salamaah Abdul-Karim, una de les organitzadores.

*Israel processarà els tripulats del vaixell i els deportarà en 72 hores*

Després d'haver abordat el veler 'Estelle', que pretenia trencar el bloqueig de Gaza i portar-hi ajuda humanitària, l'exèrcit israelià ha pres el control de l'embarcació per conduir-lo al port de la ciutat israeliana d'Ashdod. Segons informa la plataforma 'Rumbo a Gaza' i d'acord amb la comunicació que el govern d'Israel ha fet a l'ambaixada espanyola en aquest país, Israel té previst processar la vintena de tripulants del vaixell un cop arribin a terra i els acusarà d'entrar il·legalment al país. Tot seguit, seran deportats en un màxim de 72 hores si accepten els càrrecs. En cas contrari, serien arrestats i jutjats en un tribunal israelià.

Davant d'aquests fets, la plataforma ha convocat una concentració el proper dilluns a les set de la tarda davant del ministeri espanyol d'Afers Exteriors i de Cooperació, a Madrid, per exigir al govern espanyol responsabilitats i la posada en llibertat de la població civil arrestada.
Etiquetes:
Societat