26 d'abril de 2024

Manlleu tindrà enllestit pel gener un projecte per traslladar l'arxiu sota les escales de la plaça Fra Bernadí

L’obra civil que comporta també s’està confeccionant, i s’elaborarà un pressupost que el consistori haurà de validar

El Ter 31 de desembre de 2012 a les 14:00
L'arxivera de Manlleu, Empar Costa, amb el Llibre de Privilegis de Felip V, a l'arxiu administratiu. Foto: El Ter
El proper mes de gener estarà enllestit el projecte de l’arxiu de Manlleu, que estan elaborant des de l’àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament.

El reportatge "Guardians de la memòria", que aquest mes de desembre publica la revista El Ter, posava de relleu que l’arxiu administratiu, a l’última planta de l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça Fra Bernadí, ja està col·lapsat. El reportatge d’Ivette Ballesteros i Xavier Freixa alerta especialment, però, de la situació precària de conservació de l’arxiu històric.

El consistori el va traslladar de manera provisional pel juny a l’antiga Cooperativa. D’aquesta manera, s’explica al treball d’investigació, s’estalviava el lloguer del local de la Baixada d’En Bonet on estava dipositat. L’arxiu està, segons citen Freixa i Ballesteros "en una sal freda i polsegosa, amb documents apilats a terra sobre palets". Des de l’àrea de Serveis Territorials, Toni Freixanet ha explicat a Ràdio Manlleu que el projecte del nou arxiu aniria sota les escales de la plaça Fra Bernadí i que en poques setmanes, "pel gener", estarà enllestit.

El tècnic de l’àrea de Serveis Territorials ha deixat clar que "es té en compte la normativa específica de mantenir les condicions d’humitat i temperatura adequada per tenir l’arxiu en bon estat" i que el projecte contempla "el volum que s’hi ha d’emmagatzemar" i inclou "una petita sala de consulta". L’obra civil que comporta també s’està confeccionant, i s’elaborarà un pressupost. Seran els polítics, remarca Freixanet, els qui decidiran "quan s’executa, i si es fa de cop o bé per fases".

El reportatge de la revista El Ter recorda que la Llei 10/2001 d’arxius i documents aprovada pel Parlament de Catalunya regula "la integritat i la conservació dels continguts".
Etiquetes: