26 d'abril de 2024

La Festa dels Tonis de Taradell, un museu "a l'aire lliure" sobre la vida rural

El passant de diumenge donarà el tret de sortida de les celebracions entorn la festivitat de Sant Antoni Abat a Osona

El Ter 11 de gener de 2013 a les 17:06
Una imatge de la presentació de la festa
ACN - La Festa dels Tonis de Taradell convertirà el municipi per un dia en un museu "a l'aire lliure" sobre la vida rural. Un dels membres de la Comissió, Pep Casassas, ha explicat que durant el passant es podrà veure "el ric i divers patrimoni", immaterial i material, en forma de carros, eines de treball o guarniments.

El passant dels Tres Tombs se celebrarà aquest diumenge i acollirà una norantena de carros, dels quals uns 70 són propis. A banda, s'ha organitzat una gran quantitat d'activitats paral·leles que començaran aquest divendres i on destaca el reconeixement al 'Toni d'Honor' que, enguany, es lliurarà a Òmnium Cultural, "en reconeixement a la tasca de l'entitat en els seus 50 anys d'història".

Dissabte al vespre s'encendran les fogueres de Sant Antoni que, segons es creia, constituïa un antic ritual de purificació i protecció del bestiar fent passar els animals de tir o ramats entre les flames. Segons ha explicat Pep Casassas, un dels membres de la comissió organitzadora, en aquest cas, també serveixen per escalfar l'ambient i s'aprofitarà el caliu de les brases per a coure la botifarra i la cansalada, i torrar les llesques de pa per fer el tradicional tast del porc.

Pel mateix dissabte, juntament amb el Centre Excursionista de Taradell s'han programat diferents rutes a peu per descobrir indrets del municipi, però també rutes patrimonials per diferents cases històriques de Taradell.

La nit del dissabte també serà el tron per a l'elecció de l'Hereu de Taradell, escollit a través de votació popular, i la taradellenca Maria Assumpta Esquís llegirà el pregó de les festes.

Diumenge el dia començarà amb la recepció d'autoritats a l'ajuntament - el conseller Francesc Homs ja ha confirmat la seva assistència - i es lliurarà el guardó al 'Toni d'Honor' que enguany recau en la figura d'Òmnium Cultural. Casassas ha explicat que volen lliurar-lo a aquesta entitat "donat el moment històric que viu el país i com a reconeixement públic per la tasca que ha desenvolupat Òmnium en els seus 50 anys d'història".

Tot seguit, començarà el passant dels tres tombs, al voltant de dos quarts de dotze del migdia, amb els elements característics com el tortell i panets, la benedicció, el burro català i animals de treball com les mules, els matxos o les eugues que sortiran pels carrers, engalanats amb guarniments catalans i enganxats amb carros que s'han anat recuperant amb els temps. També hi destaca la participació de taradellencs muntant els carros, "que són els que viuran la festa des de dins", ha assenyalat Casassas.

El passant seguirà "la mateixa línia que en edicions anteriors", ha explicat Pep Casassas, tot i que enguany s'ha aconseguit que més d'una vintena d'entitats del poble també participin de la festa.

Al centre l'Alzinar de la Roca de Taradell han conservat i millorat una setantena de carros que són els que es podran veure al carrer, però també hi haurà la participació de carros d'altres municipis de la comarca.

*Ecomuseu del blat*

La voluntat de difondre el patrimoni i la cultura local va empènyer els Tonis de Taradell juntament amb la Universitat de Vic i l'Ajuntament de Taradell a crear l'Ecomuseu del Blat. L'objectiu és mostrar els processos de producció, processament i consum dels cereals que es conreaven a pagès des d'una perspectiva transdisciplinar, així com també la recuperació de la memòria de la vida rural.

La intenció, segons ha explicat Casassas, és dotar el territori d'un espai de difusió, transferència i recerca al voltant de la vida rural de la Plana de Vic, tot lligant el passat, present i futur del sector primari osonenc relacionant-lo amb el paisatge i l'evolució de la comarca.

Durant la Festa dels Tonis de Taradell, s'ha organitzat per divendres un taller de forner per potenciar que els més joves puguin conèixer directament el procés de transformació i elaboració del blat i dels productes que se n'obtenen.
Etiquetes: