25 d'abril de 2024

Construeixen a Vic 84 pisos de lloguer social sota criteris d'eficiència energètica

L'edifici disposa d'una caldera de biomassa que distribuirà de manera centralitzada aigua calenta i calefacció

El Ter 17 de gener de 2013 a les 10:36
Els pisos estan situats al barri de la Calla
ACN - Vic ha inaugurat aquest dimecres 84 pisos de lloguer social al barri de la Calla sota criteris d'eficiència energètica. Es tracta d'habitatges de dues i tres habitacions, d'entre 52 i 70 metres quadrats, al carrer Pellaire Dolcet, en una zona propera al riu Mèder i amb espais verds al voltant.

L'edifici disposa d'una caldera de biomassa que distribuirà de manera centralitzada aigua calenta i calefacció. L'arquitecte de l'obra, Toni Mas, ha assenyalat que amb la caldera de biomassa i els aïllaments extres, "s'hauria de consumir un 60% menys que un edifici d'obra nova convencional". A la planta baixa s'hi ubicarà el Banc d'Aliments de la ciutat. Durant tot el dia hi haurà jornada de portes obertes.

El nou edifici que posarà 84 pisos nous al parc de lloguer social de la ciutat de Vic ha estat construït sota criteris d'eficiència energètica. L'arquitecte de l'obra, Toni Mas, ha explicat que la sostenibilitat s'entén a través de tres vessants. En primer lloc, els pisos han estat dissenyats per fer-los eficients energèticament, ja que es gastarà poca energia; també sota un criteri d'eficiència econòmica, perquè els sistemes que s'han instal·lat són "amortitzables" en el temps i, per últim, també s'aplica un criteri d'eficiència social, "perquè els pisos van destinats a persones amb rendes desfavorides".

Tots els pisos consten de dues o tres habitacions, orientats amb finestrals i balcons al sud per tal d'aprofitar millor l'energia solar. Una de les habitacions, de moment, està integrada a la sala d'estar perquè si el llogater així ho requereix, es pugui aixecar una paret i convertir l'espai en una nova habitació.

El sistema energètic escollit per l'edifici en un primer terme va ser la geotèrmia, però es va descartar per qüestions d'amortització i es va optar per la biomassa. Segons Mas, es tracta d'una caldera de 300 kw que distribueix l'energia de manera centralitzada i fa arribar l'aigua calenta i la calefacció a les llars. A més, l'edifici disposa d'uns comptadors individualitzats que permetran conèixer el consum de cada pis.

D'altra banda, l'edifici compta amb un aïllament extra d'un gruix de 10 centímetres que proporciona un 20% més de rendiment si es compara amb els aïllaments convencionals. Això, sumat a la caldera de biomassa, fa estimar als arquitectes que la càrrega tèrmica de l'edifici serà d'uns 36 kw per metre quadrat/hora i any. Segons Toni Mas, l'edifici hauria de consumir un 60% menys d'energia que un edifici d'obra nova convencional.

Els requisits d'accés als habitatges són estar inscrit a les llistes de demandants de pisos de protecció oficial de la Generalitat i cobrar una renda mínima anual de 19.000 euros, en el cas d'un nucli familiar amb una sola persona, i fins a un màxim de 44.000. Segons les habitacions, es poden llogar habitatges a partir de 373 euros al mes amb pàrking, despeses comunitàries i IBI inclòs.

Es habitatges, construïts per CEVASA-TEYCO a través d'una iniciativa público-privada amb l'Ajuntament de Vic, han rebut un premi a la promoció immobiliària més sostenible (Premi Endesa 2011).
Etiquetes: