26 d'abril de 2024

Dos equips de Manlleu, de l'institut Antoni Pous i La Salle, participen a la First Lego League

L'esdeveniment mobilitzarà gairebé un miler de persones el dia de la competició

El Ter 25 de gener de 2013 a les 16:23
L'equip de l'institut Antoni Pous que participa a la First Lego League
El pròxim diumenge 10 de març la Universitat de Vic acollirà per primera vegada una de les 6 competicions de robòtica First Lego League que es fan a Catalunya. Aquest any, s’hi presenten dos equips manlleuencs, un de la Salle Manlleu, i l’altre, de l’Institut Antoni Pous i Argila, que aquests dies desenvolupen els seus robots.

La First Lego League és una competició de robòtica d’àmbit internacional per a joves de 10 a 16 anys, en la que han de dissenyar, construir i programar robots construïts amb peces de "LEGO" posant així a prova els alumnes en l’àmbit tecnològic i matemàtic, per veure si tenen la capacitat de resoldre diversos problemes de la vida real. Aquests robots hauran de realitzar 14 missions en el temps de 2 minuts. A més, també han de fer un projecte científic paral.lel.

El projecte és un repte que es divideix en 3 vessants molt importants: Primer, el projecte científic, després les proves de robòtica, i, finalment, la cooperació amb la resta de companys. L’organització convoca anualment aquesta competició a partir d’un repte o temàtica en què els joves hauran de basar tant la competició robòtica com l’elaboració d’un projecte de recerca. El repte d’enguany són les "Senior Solutions".

*L'equip de La Salle*

Tenint en compte la temàtica d’aquest any, l’equip de la Salle Manlleu, que participen per primer cop en aquesta competició, es va posar en contacte amb en Josep Vilarrasa (avi d’en Jordi Vilarrasa, un dels integrants del grup) per preguntar-li sobre els problemes que pot tenir la gent gran; i, com que ell és diabètic, el seu projecte s’ha centrat a solucionar els problemes de la diabetis. Considerant aquest fet, els alumnes del conjunt de La Salle Manlleu, s’han posat en contacte amb l’associació de diabètics de Catalunya, que els han explicat una sèrie de punts a partir dels quals desenvoluparan el projecte científic.

Ells, ara mateix, tant sols tenen un prototip del robot, i no saben exactament com serà finalment. La idea però, és que ha de fer una sèrie de proves que ja estaran prèviament establertes com per exemple agafar un objecte que està en una certa alçada, seguir una línia negra, empènyer una sèrie d'objectes, en resum, actes que siguin aplicables a la vida real com per exemple el fet d'empènyer a una cadira de rodes. Els integrants de l'equip creuen que per guanyar aquest any ho tenen força difícil, ja que és el primer cop que programen un robot. Preparant el projecte del robot, hi porten des de l’octubre, però a construir-lo, tot just fa un parell de mesos que van començar.

La iniciativa de participar a la "First Lego League" va sorgir dels professors de l’escola, que incitats per l’èxit de l'equip The Santperencs, que altres anys havien arribat a competir fins i tot als Estats Units, van proposar aquesta activitat com a extraescolars, i tothom que va voler s’hi va apuntar. L’equip finalment ha quedat amb els següents integrants: Gerard Parareda, Jordi Vilarrasa, Martí Vilella, Jordi Codina, Roger Bosch, Biel López, Paül López, Arnau Coromines, Roger Rosanes, Rodrigo Alexander Ramirez, més els professors que els ajuden, que són Natalio Navarro i Segimon Rovira.

*L’equip de l’Institut Antoni Pous i Argila*

L'equip de l'Antoni Pous ja té experiència, i aquest any es tornen a presentar. El projecte va ser plantejat a una de les aules de 4t d’ESO per la seva professora i entrenadora de la competició Imma Franquesa ja que el projecte aprofundeix molt en l’àmbit tecnològic i matemàtic; a més no era la primera vegada que el centre hi participava, de manera que tots els d’aquesta classe hi participen exceptuant un alumne que sobrepassava el màxim d’edat establert per les normes. Això fa que el nombre de participants de l’Antoni Pous sigui de deu persones, sumant-hi les dues professores que els recolzen que són la Pilar Crispi i l’Imma Franquesa.

Segons Aleix Peña i Mohamed al Aouad, dos dels integrants del conjunt, " al principi era molt difícil i ens costava molt d’entendre el que era el robot, ho teníem complicat sincerament, però llavors gràcies a l’entrenadora ho vam començar a entendre i després ja ho vèiem tot més fàcil".

El prototip construït per l’institut té la forma d’un vehicle petit que té quatre rodes. Des de l’Institut, són més optimistes que des de La Salle, i creuen que tenen algunes possibilitats de guanyar, encara que saben que ho tindran difícil, però "tenen un equip molt treballador" tot i que pensen que el més important és haver-hi participat.

No tenen triat cap "partner" en particular i es van informant preguntant a diverses persones grans que els ajudaran a saber quins problemes poden tenir, i, per tant, els tipus de missions que poden programar.

L'equip de l'Antoni Pous està constituït per: Mohamed Amanchar, Biel Baulenas, Mohamed Bouras, Raul Campayo, Abderahim Chamlal, Jhonny Martin, Aleix Peña, Mohamed el Aouad, Ivan Torrubia i Adria Saenz.

Un cop tancades les inscripcions, es confirma que seran 20 equips, de 3 a 10 membres, que competiran a Vic per obtenir un passi a l’eliminatòria estatal. Els professors Juli Ordeix i Josep Ayats, de l’Escola Politècnica Superior, són els encarregats de coordinar l’organització d’aquest esdeveniment que mobilitzarà, el dia de la competició, gairebé un miler de persones.

Una imatge de representants de l'equip de La Salle Manlleu als estudis de Ràdio Manlleu

Blog de l'Institut Antoni Pous de la First Lego League

Etiquetes:
Ràdio Manlleu