25 d'abril de 2024

Un catàleg amb 58 productes d'Osona dóna visibilitat als productors locals

Alguns productors han participat en un estudi per conèixer si és viable "obrir les portes" de les empreses als visitants

El Ter 31 de gener de 2013 a les 17:10
Un catàleg amb 58 productes d'Osona dóna visibilitat
ACN - Un catàleg amb una seixantena de productes de la terra d'Osona vol donar visibilitat als productors locals i, alhora, promoure el contacte directe amb els consumidors finals. Al catàleg s'hi poden trobar des dels embotits típics de la comarca fins al pa de pessic de Vic o el pa d'Osona, passant per un gran ventall de productes làctics, la tòfona negra o varietats autòctones d'horta.

La guia consta d'una selecció dels productes consensuada amb els productors i on s'explica de manera breu les característiques i les singularitats dels productes i les empreses que els distribueixen. El catàleg es pot consultar via web a través de la pàgina web del Consell Comarcal d'Osona i es revisarà cada sis mesos.

Un dels actius principals de la comarca d'Osona són l'agricultura i la ramaderia. Amb el catàleg de productes agroalimentaris locals i de qualitat d'Osona, el Consell Comarcal vol potencial el producte de proximitat i millorar-ne la comercialització i fomentar-ne el consum. Segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Joan Roca, molts del productes que es produeixen a Osona són coneguts per la seva qualitat i alguns, fins i tot, "són senyal d'identitat del territori".

El catàleg pretén ser una eina "útil" a tota la població en general, però també a restauradors, hotelers i agents turístics de la comarca i de fora. Tots els productes que s'hi presenten són elaborats per sistemes tradicionals amb productes autòctons.

El catàleg destaca 58 productes que s'han triat amb la participació dels productors, elaboradors i artesans de la Xarxa de Productors de la Terra d'Osona i s'organitza en dues parts. En la primera part es presenten cadascun dels 58 productes ordenats segons les famílies (productes d'horta i del camp, cervesa, vi, infusions, carnisseria, xarcuteria-cansaladeria, fleca i brioixeria, bomboneria, pastisseria, làctics, llet fresca, mel, conserves vegetals, licors i productes del bosc).

Cada fitxa de producte especifica el nom del producte, l'estacionalitat, la descripció característica, els productors que l'elaboren i les especialitats que elabora cada productor.

En la segona part es presenta un directori amb tots els productors ordenats per municipi i s'hi especifica si han rebut cap distintiu o distinció en l'elaboració dels seus productes com productors ecològics o IGP. Per cadascun dels productors es detalla les dades de l'empresa i el contacte o les fires on es poden trobar.

El projecte és una iniciativa promoguda pel Consell Comarcal d'Osona i finançada en un 90% per la Xarxa de Productors de la Terra de la Diputació de Barcelona -el Consell Comarcal hi ha participat en un 10%- i l'assistència tècnica ha anat a càrrec de la Fundació Cedricat.

Una imatge de la presentació

Etiquetes: