26 d'abril de 2024

El Mercat del Ram de Vic incorpora la fira 'Compra Pagès'

La cita de benvinguda a la primavera tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 de març

El Ter 14 de març de 2013 a les 11:34
El cartell del Mercat del Ram d'enguany l'ha dissenyat la vigatana Issa Basset, col·laboradora de elter.net
ACN - El Mercat del Ram de Vic incorporarà per primera vegada la fira 'Compra Pagès', un espai on s'ofereix als consumidors i visitants l'oportunitat de poder comprar productes de la terra de proximitat directament del productor. La regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, ha explicat que la fira comptarà amb una trentena de parades al carrer Manlleu on es vendrà, entre d'altres, vedella, porc, ous, aviram, hortalisses, embotits, conserves artesanes o herbes remeieres.

Per la seva banda, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha avançat que de cara a la propera edició, el mercat serà "més professional" i se separarà la part estrictament ramadera, de la part lúdica.

Amb l'esclat de la primavera arriba una nova edició del Mercat del Ram, una de les fires ramaderes que rep més visitants del calendari vigatà. El Mercat del Ram 2013 destaca per les activitats a l'entorn de la ramaderia vacuna, que enguany ha programat concursos, una desfilada i una exposició.

Els concursos estan organitzats per la Federació Frisona de Catalunya i l'Associació Bruna del Pirineu. En ambdós casos es premien les explotacions catalanes que tenen cura de seleccionar els seus caps de bestiar tenint en compte la puresa de la seva raça. Pel que fa a la desfilada, anirà a càrrec de l'Associació Catalana de Criadors de la Raça Bovina Llemosina, i comptarà amb els millors exemplars de vaca Llemosina, una de les més apreciades per la seva carn.

A l'exposició, a banda de les races Bruna i Frissona, s'hi podran veure exemplars de Blanc Blau Blega, Gascona, Pirenaica i Montbeliarde. La regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, també ha destacat el concurs de canals porcines que enguany arriba a la seva 31a edició.

La mostra Lactium, que aplega una mostra dels millors productors de formatges de Catalunya, canvia d'espai i s'establirà a la Plaça de la Catedral i a la Plaça del Bisbe Oliba. Una de les novetats d'enguany, segons ha explicat la regidora, serà la carpa on es duran a terme tastos guiats, maridatges i degustacions que, enguany, s'acompanyarà amb una mostra de vins de les Denominacions d'Origen de Catalunya. En total, hi haurà una seixantena d'expositors.

Una altra de les parts que configuren el Mercat del Ram són les mostres de productes d'alimentació, de maquinària agrícola, d'energies renovables, de jardineria i horticultura, de turisme i d'automòbils o el mercat de palmes i llorers. En total, enguany hi haurà 250 expositors, una xifra que, segons Rovira, ha augmentat en un 16% respecte l'edició anterior.

Els espectacles eqüestres es concentraran a la zona esportiva municipal de Vic. Més de 300 cavalls participaran en diverses activitats i concursos de diferents disciplines com el salt o la doma. L'espectacle de cloenda de les activitats anirà a càrrec del grup de Roda de Ter Sercam Show.

El cartell d'aquesta edició ha anat a càrrec de l'artista vigatana Isa Basset, que ha volgut transmetre "bonança en temps de crisi i bones vibracions", segons ha explicat durant la presentació. D'altra banda, l'alpinista Ferran Latorre farà el tradicional pregó que marca l'inici del Mercat del Ram, dijous 21 de març a dos quarts de vuit del vespre a la Sala de la Columna de l'Ajuntament.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha avançat que la voluntat del consistori és que en l'edició de l'any vinent el Mercat del Ram sigui "més professional". Per això, ha dit, se separarà la part estrictament ramadera de la més lúdica en dies diferents. L'objectiu, ha assenyalat, és convertir el Mercat del Ram en un espai "de referència" pel sector agrari català i convertir Vic en la seva capital.

El Mercat del Ram de Vic 2013 disposa d'un pressupost de 285.000 euros.
Etiquetes: