23 d'abril de 2024

La Plataforma Aturem el Fracking, prudent davant la retirada del permís a Teredo Oils

Hi ha d’altres permisos en procés, com el ‘Leonardo’, que també afecta gran part d’Osona

El Ter 18 de març de 2013 a les 13:54
L'assemblea de la Plataforma Aturem el Fracking es va reunir dissabte a La Central de Vic. Foto: L. Arau
La Plataforma Aturem el Fracking ha celebrat "amb molta alegria" la decisió del Govern de retirar el permís a l'empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs a la Garrotxa, Osona i el Ripollès dins del projecte ‘Ripoll’. L'entitat assegura que es tracta d'una "victòria de la pressió ciutadana" però es mostra "prudent" davant la possibilitat que la firma anglesa pugui presentar al·legacions en els propers quinze dies.

Eudald Rifà, un dels integrants de la plataforma a Osona, ha explicat a Ràdio Manlleu que s'ha de "vigilar que no es presenti una altra empresa per voler fer el mateix, però és un primer pas important tot i que s'hagi de treballar per prohibir el fracking a Catalunya".

Aquest divendres es va conèixer que la Generalitat havia retirat l'autorització a l'empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs (gas i petroli) al subsòl de la Garrotxa, Osona i el Ripollès. Des d'un principi, aquest anunci va mobilitzar molts ciutadans en contra. Des de la plataforma ressalten que la retirada del permís ha estat deguda a la "pressió ciutadana i dels ajuntaments" i asseguren que continuaran fent tota mena de xerrades o mobilitzacions per conscienciar i donar a conèixer els efectes negatius de la recerca d'hidrocarburs utilitzant aquesta tècnica.

Hi ha d’altres permisos en procés, com el ‘Leonardo’, que també afecta gran part d’Osona i "s’ha de seguir aixecant la llebre perquè se sàpiga en quin estat es troba, ara estan pendents de les al·legacions". El dissabte 23 a Orís convoquen tots els alcaldes afectats perquè signin un compromís contra el ‘fracking’. Segons Rifà està confirmada la presència d’ajuntaments importants com el de Manlleu, Vic o Torelló.

La tècnica del 'fracking' o també coneguda com a fractura hidràulica es basa en injectar a pressió grans quantitats d'aigua, sorra i productes químics al subsòl per extreure el gas de les roques poc poroses. Aquesta tècnica, molt utilitzada als Estats Units, està prohibida en països de la Unió Europea, perquè el líquid residual que surt a la superfície és molt contaminant.
Etiquetes: