25 d'abril de 2024

La VII Fira del Llibre de muntanya del Collsacabra es centrarà en la relació de la dona amb l'alpinisme

Aquesta setena edició de la fira que és itinerant se celebrarà durant el primer cap de setmana d'octubre a Rupit

El Ter 25 de setembre de 2008 a les 15:57
Un moment de la presentació d'aquesta setena edició amb la consellera comarcal de Cultura, Rosa Vestit
El paper de les dones en la muntanya serà l'eix temàtic central de la setena edició de la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra. A més de quatre xerrades vinculades amb aquesta temàtica, la fira també homenatjarà a la traspassada Maria Antònia Simó.

Maria Antònia Simó és considerada com una de les pioneres en la presència femenina a la muntanya. Aquesta setena edició de la fira que és itinerant se celebrarà durant el primer cap de setmana d'octubre a Rupit. La mostra especialitzada comptarà amb la participació d'una trentena d'empreses i entitats. L'any passat es calcula que van passar per la mostra al entorn de 6.000 persones. Jordi Bou, del col·lectiu organitzador, diu que el nombre de visitants va 'en augment'.

Ernest Gutiérrez, dels Amics dels Cingles del Collsacabra, diu que la temàtica s'ha escollit perquè des de fa uns quants anys les dones tenen 'una presència i una activitat important' a la muntanya. Aquesta vinculació va començar 'tímidament' als anys 40' i 'poc a poc' es va anar incorporant a aquesta activitat esportiva. Avui, segons Gutiérrez, hi ha dones alpinistes de 'primera categoria'.

La fira programarà quatre xerrades al entorn d'aquesta temàtica. Dissabte, la tècnica d'estudis territorials Marta Pallarès parlarà del treball de les dones al Pirineu i la pastora i formatgera, Eulàlia Torras, exposarà com va decidir abandonar la ciutat per iniciar una nova vida a la muntanya. El mateix dissabte l'alpinista Araceli Segarra projectarà un audiovisual sobre la seva trajectòria. El diumenge, a més de l'homenatge a Maria Antònia Simó, es farà una taula rodona sobre dones i muntanya.

L'acte d'homenatge a Simó tindrà un repàs biogràfic a la seva trajectòria a càrrec de Josep Maria Sala, del Centre Excursionista de Catalunya. Simó va ser un personatge històric de l’excursionisme femení català. Nascuda el 22 de maig de 1915 tota la seva vida va estar lligada al món de la muntanya i va fer de l’escalada la seva passió vital, amb nombroses ascensions i cims.

En l'espai d'exposició de la fira hi participaran vint empreses editorials, quatre centres excursionistes, tres llibreries especialitzades en muntanya i una que només opera per Internet. En la pròpia carpa es faran presentacions de llibres d'autors com Eduard Sallent, Jordi Pou o la mateixa Araceli Segarra. De cara a l'any vinent, l'organització es planteja obrir la fira a la presència d'editorials de muntanya de França.

Els organitzadors han avançat que de cara al futur s'està madurant la possibilitat de que la Fira deixi el seu caràcter itinerant pels quatre municipis de Collsacabra per passar a celebrar només en una o dues poblacions. El motiu seria que en determinats municipis es fa molt difícil el creixement del certament pel limitat espai d'exposició.

La fira es organitzada per l'associació d'Amics dels Cingles de Collsacabra i el servei de promoció econòmica del Collsacabra amb la col-laboració de diverses entitats i institucions.
Etiquetes:
Cultura