26 d'abril de 2024

Bernat Prat presenta el blog sobre els noms dels carrers de Manlleu

Al segle XX van començar els despropòsits, diu Prat, “de vergonya i ridícul”, de batejar carrers amb criteris polítics

El Ter 24 de maig de 2013 a les 18:27
Una imatge de la presentació
Aquest dimecres la Biblioteca Municipal de Manlleu va acollir la presentació pública del blog Els Noms dels carrers de Manlleu. Es tracta d’un recull d’informació sobre tots els carrers actuals del nucli urbà de la ciutat.

El treball el van començar Bernat Prat i Joan Doménech, que fa uns 13 anys van recopilar els noms del terme, tant els vigents com els que ja havien desaparegut. Segons explica Prat, degut al volum del treball, no van poder aprofundir-hi. Ara, un cop jubilat, Bernat Prat s’hi ha pogut dedicar una mica més. Explica que al principi la vila estava "dominada per la religió catòlica, i els primers carrers duien noms de sants". Després s’hi van posar "personatges il·lustres", i durant el segle XX van començar els despropòsits, segons entén Prat, "d’autèntica vergonya i ridícul", de batejar els carrers en funció de criteris estrictament polítics.

Segons Prat, tot va començar el 1918 però després "no van aprendre la lliçó i durant la Segona República es van posar noms revolucionaris, com els anarquistes de 1936, quan no va quedar cap carrer de sant, sinó que molts portaven noms com Lenin i altres". Després va arribar la Guerra Civil, i el bàndol vencedor "va omplir els noms dels carrers de referències feixistes".

L’acte de presentació va anar precedit per la conferència "Els antecedents urbanístics de Manlleu", a càrrec de l’arquitecte i urbanista Miquel Surinyach Pla. Aquest blog s’ha fet per iniciativa de la Biblioteca Municipal, arran de la necessitat de poder oferir als usuaris una informació planera sobre la petita història de cada carrer, i ha estat Joan Arimany qui li ha donat forma.

Imatge que presenta el blog

EL BLOG: carrersdemanlleu

Etiquetes: