25 d'abril de 2024

Viladrau proposa viure una experiència sensorial i multimèdia per acostar el visitant a l'essència del Montseny

L'espai gira a l'entorn de la figura de les bruixes i els bandolers

El Ter 24 de maig de 2013 a les 17:25
Com a complement a les sales amb el contingut museogràfic principal, el centre inclou un espai sobre el Parc Natural
ACN - Viladrau proposa viure una experiència sensorial i multimèdia per acostar el visitant a l'essència del Montseny. Els turistes que visitin l'Espai Montseny podran conèixer les tradicions i llegendes de les bruixes i bandolers de la zona, com el temut bandoler Joan de Serrallonga, fill de Viladrau.

El centre disposa d'un muntatge amb multiprojeccions de gran format, hologrames, efectes de llum, imatge, so i olors. A més, s'acompanya d'una escenografia realista, ja que el visitant s'endinsa, literalment, en un bosc del Montseny. L'alcalde, Francesc Bellvehí, ha explicat que el centre serà un "motor d'atracció" de Viladrau i el Montseny i també en un instrument de dinamització d'activitat econòmica.

Viladrau disposa, des de fa un parell de mesos, d'un centre de visitants sobre bruixes i bandolers. Es tracta d'un equipament que ofereix al turista endinsar-se en l'essència del Montseny a través d'un muntatge audiovisual amb multiprojeccions de gran format. Aquest espai-experiència permet entendre què és el Montseny, i les històries i llegendes dels bandolers i bruixes que van habitar-hi, a través de tecnologia multimèdia d'última generació.

L'Espai Bandolers és un bosc màgic on dones d'aigua sorgeixen de tolls i els éssers mítics cobren vida. Es tracta d'un gran espai, amb una escenografia que recrea un entorn natural (roques, aigua, fulles,...) amb projeccions audiovisuals de gran format, hologrames i efectes de boira. Així, el públic se situa en un bosc simulat, amb una catifa de fulles, arbres i una gran pantalla de fons on es projecta l'audiovisual que permet conèixer la història del bandoler Joan de Serrallonga.

L'Espai Bruixes disposa d'una projecció zenital, una gran pantalla frontal i hologrames. A mesura que s'avança en la narració, les diferents projeccions i personatges apareixen i creen un joc visual volumètric impactant. L'escena recrea l'episodi d'una junta o aquelarre amb diverses dones, i l'aparició d'éssers enigmàtics. La història recorda la persecució d'aquestes dones expertes en plantes remeieres, i com algunes d'elles van acabar penjades a la forca.

Un tercer espai ofereix informació sobre el Parc Natural del Montseny i Viladrau. També hi ha propostes d'excursions i activitats lúdiques i culturals. L'espai inclou també un punt d'informació turística sobre el Parc Natural del Montseny. A l'exterior, al Sot dels Vernets, s'hi ha ubicat un arborètum. S'hi ha plantat diverses espècies de plantes i herbes remeieres relacionades amb el món de les bruixes.

L'alcalde de Viladrau, Francesc Bellvehí, ha explicat que es tracta d'un projecte que té per objectiu multiplicar la xifra de visitants a Viladrau. Bellvehí ha explicat que Viladrau és el pobre de Catalunya "on es van matar més dones acusades de bruixeria, un total de 14, i també és el bressol de Serrallonga, el bandoler més conegut del Montseny".

L'Espai Montseny ha costat 450.000 euros i ha estat impulsat per l'Ajuntament de Viladrau i l'Associació de Municipis per al Desenvolupament del Pla de Competitivitat Turística de Boscos de Bruixes i Bandolers, del qual a banda de Viladrau també hi formen part els municipis d'Arbúcies, Olost, Sant Feliu Sasserra i Sant Hilari Sacalm.
Etiquetes:
Cultura