26 d'abril de 2024

Els robatoris a l'interior de vehicles augmenten un 29% a Manlleu i són el delicte més comú

El Servei Català de Trànsit ha tornat a facilitar un radar a la Policia Local i es tornaran a fer controls de velocitat

El Ter 12 de juny de 2013 a les 18:42
El subinspector Jesús Calvo i la regidora de Seguretat Ciutadana Carme Trillas
La regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Manlleu, Carme Trillas i el subinspector en cap de la Policia Local Jesús Calvo han presentat aquest dimecres la memòria de la Policia Local que fa referència a l’any 2012. Entre els aspectes més rellevants s’ha parlat d’un augment del 3,4% del total de delictes i faltes comeses. D’entre aquests, continuen sent els més habituals el que es porten a terme contra el patrimoni.

El subinspector en cap ha remarcat que una de les dades que més augmenten són els robatoris amb força a l’interior de vehicles. És el delicte més comú a Manlleu i l’any 2012 se’n van produir 229 casos, entre que el 2011 havien estat 178. Això suposa un augment del 29% i també que del total de delictes, el robatori a l’interior de vehicles ja significa el 58%. Segons Calvo "és un tema molt fàcil de fer, ràpid i no té una repercussió legal gaire important perquè no implica violència contra les persones". El consell policial continua sent "no deixar objectes a la vista dels lladres". Al contrari que altres anys "no es pot parlar d’una zona concreta ni d’una franja horària amb més incidència". En els propers mesos es preveu dur a terme una campanya de conscienciació per minimitzar les xifres, tot i que ja es va detenir una persona que ara és a la presó per ser l'autor d'un nombre important dels robatoris.

Segons el mateix subinspector, comparat amb altres anys, es detecta que "s’amplia el nombre de persones que comet delictes, tot i que continua observant-se reincidència". Calvo ha remarcat que la majoria de delinqüents continuen sent residents a Manlleu. Darrerament, però, "s’ha incrementat el nombre de persones que delinqueixen per primera vegada i fan molts delictes".

Els robatoris en trasters i garatges, que van ser objecte d’una campanya específica, sovint implicaven el robatori de bicicletes, s’han reduït. Una persona concreta que va entrar a la presó s’han estabilitzat els robatoris a l’interior d’habitatges i ja "no són significatius".

*Augmenten els accidents un 10% i preocupen els atropellaments*

En l’apartat de trànsit, s’han produït 108 accidents. D’aquests, 75 són amb danys materials (un 14% menys que el 2011) i 33 amb ferits (un 3,1% més que el 2011). El balanç global és una pujada del 10% dels accidents. Segons ha explicat Calvo, hi ha punts en què es concentra la sinistralitat com és "l’avinguda de Roma, amb 20 i el passeig de Sant Joan, amb 19". Una dada que "preocupa és que es manté el nombre d’atropellaments "en 15 casos, quan anys enrere eren molts menys". Jesús Calvo diu que suposen el 45% dels accidents amb ferits i s’ha mostrat amoïnat pel fet que "sovint són menors i se’ls atropella fora dels passos de vianants". S’ha remarcat que es segueix amb les tasques d’educació viària, des de les escoles bressols, les escoles i centres de secundària.

*Es reactiven els controls de velocitat*

El Servei Català de Trànsit ha tornat a facilitar un radar a la Policia Local i els controls de velocitat als vehicles es començaran a fer a partir d’aquest mateix mes de juny. Feia un any que no en disposaven, i ja havien fet arribar queixes al SCT. No han descartat donar a conèixer als ciutadans els punts on s’anirà instal·lant aquest radar mòbil, que seran bàsicament "les vies principals d’accés a Manlleu.

La regidora Carme Trillas ha donat dades com ara que per cada 1.000 habitants la Policia Local fa 221 actuacions administratives, 142 actuacions assistencials 440 de trànsit i 501 actuacions de seguretat. En circulació per cada 1.000 habitants hi ha 340 denúncies de trànsit per cada mil habitants, de les quals 14,5 % són denúncies greus o molt greus. El 4% de les persones controlades per alcoholèmia han estat denunciades. S’han fet 180 serveis de protecció escolar per cada 1.000 habitants, 9 serveis de grua, s’han produït 5,3 accidents en via urbana i 1,6 accidents amb víctimes. En seguretat hi ha 50 delictes i faltes per cada 1.000 i s’han resolt el 31% dels delictes i faltes denunciats. S’han detingut 4,5 persones, s’han posat 4,5 denúncies per drogues i armes i la Policia Local ha enregistrat el 71% dels delictes i s’ha detingut el 59% dels autors.
Etiquetes: