24 d'abril de 2024

Calen mesures per evitar la contaminació i l’extracció excessiva d’aigua als aqüífers del Lluçanès

L’estudi es va iniciar l’1 de març del 2007 amb una durada total de 14 mesos i un cost econòmic de quasi 115 mil euros

El Ter 30 de setembre de 2008 a les 20:41
Es tracta del primer estudi hidrogeològic del Lluçanès.
Un estudi sobre els aqüífers del Lluçanès conclou que s’han de posar mesures per evitar la contaminació i l’extracció excessiva d’aigua. Segons l’estudi, els aqüífers del Lluçanès són absolutament estratègics per l’abastament d’aigua i per a activitats ramaderes, ja que són la principal font de proveïment dels dotze municipis de la zona.

L’estudi hidrogeològic ha estat finançat conjuntament per l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consell Comarcal d’Osona. L’objectiu de l’estudi era definir els aqüífers del Lluçanès, veure el seu estat i qualitat i definir àrees de protecció per garantir el subministrament d’aigua a l’actual demanda.

Segons el coordinador de la demarcació de Girona de l’Agència Catalana de l’Aigua, Àlex Rocas, els dos focus de pressió sobre els aqüífers són l’extracció d’aigua i la gestió dels purins com a fertilitzants de la terra. Per això, considera necessari establir mesures com àrees de protecció.

L’estudi conclou que l’extracció d’aigua és una pressió perquè es fa de manera concentrada. Mentre que pel que fa als purins, destaca que cal fer especial atenció a com s’usen i si es carrega amb excés de nitrogen el terreny. Com a mesures les àrees de protecció estableixen què es pot fer i què no a les àrees de recarrega.

En aquest sentit, es proposa diversificar les extraccions d’aigua en diferents punts i fer una xarxa per connectar totes les captacions d’aigua. L’estudi també ha estudiat la dinàmica i vulnerabilitat dels pous Vilaseca de Sant Bartomeu del Grau. Es proposa controlar aquesta àrea, ja que és un pou estratègic.

L’estudi es va iniciar l’1 de març del 2007 amb una durada total de 14 mesos i un cost econòmic de quasi 115 mil euros. L’han desenvolupat la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona i GeoServei SL. Es tracta del primer estudi hidrogeològic del Lluçanès i també ha conclòs que només el 35% dels pous tenen un concentració de nitrats superior a la permesa per al consum humà.

Recordem que durant aquest estiu hi va haver problemes de subministrament d’aigua al Lluçanès i es va haver d’utilitzar cubes durant quatre mesos i els pous Vilaseca van patir una baixada important d’aigua.

Imatge de la roda de premsa

Etiquetes: