26 d'abril de 2024

Un ramat de 420 ovelles travessa la primera etapa de l'antic camí ramader del Lluçanès

El segon tram es completarà el cap de setmana que ve amb el recorregut de Campdevànol fins al pla d'Anyella

El Ter 17 de juny de 2013 a les 10:36
ACN - Un ramat de 420 ovelles del pastor Joan Picas ha travessat aquest cap de setmana la primera part de l'antic camí ramader del Lluçanès que travessa el Ripollès. L'expedició, formada pels animals, pastors i aficionats a la ramaderia, va sortir aquest dissabte d'Alpens i passant per diferents indrets ha arribat aquest diumenge a les muntanyes de Montgrony, a Gombrèn.

El camí es completarà el cap de setmana que ve amb el recorregut des de Campdevànol fins al pla d'Anyella, en un tram on s'hi ajuntarà un ramat de Picas de més de 1.500 ovelles més. En total, el camí té una distància d'uns 37 quilòmetres. A banda, un altre petit ramat de desenes d'ovelles farà un altre camí a la comarca del Ripollès.

El president del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, Antoni Llagostera, ha destacat que el camí ramader del Lluçanès, un dels més importants de Catalunya que s'utilitzava pels ramats transhumants, manté la seva tradició i, fins i tot, es va estenent ja que enguany s'han sumat tres ramats transhumants amb unes 2.000 ovelles.

La tradició estableix que de Sant Joan a Sant Miquel els animals de peu gros i peu petit passin l'estiu a les zones de pastura estival de l'alta muntanya ripollesa. El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants a Catalunya utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. Antigament, el camí anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, des del Garraf, Vallès i Osona fins les zones de pastura estival de l'alta muntanya del Ripollès.

Segons ha subratllat Llagostera, la iniciativa vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no només cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d'espais, d'activitats a la muntanya.
Etiquetes: