24 d'abril de 2024

Es clouen els cursos del Consorci de Normalització Lingüística i el Voluntariat per la Llengua de Manlleu

En un any, a Manlleu s'imparteixen cursos de català a unes 400 persones

El Ter 20 de juny de 2013 a les 17:25
Una imatge de la cloenda del curs a Manlleu
El Consorci de Normalització Lingüística de Manlleu va fer dimarts passat la cloenda del Voluntariat per la Llengua, a la sala d'exposicions de Can Puget. L’acte va reunir una cinquantena de persones. Es va aprofitar per posar punt i final als cursos del 2012-2013.

A banda, es va fer la festa del participants del programa del Voluntariat per la Llengua i, dins d’aquesta iniciativa, es feia la cloenda dels voluntaris del projecte de foment de la lectura. Es tracta de persones que ajuden a llegir a participants dels cursos. Ho ha explicat Assumpta Grabolosa, la responsable del Consorci de Normalització Lingüística de Manlleu. En general, Grabolosa diu que els cursos es mantenen i que si hi ha "una petita davallada" és en els nivells més alts. Pel que fa als més bàsics, "majoritàriament la gent que els necessita estan a l’atur" i es mantenen a unes xifres similars.

En un any acadèmic, que es reparteix en dos períodes, reben cursos unes 400 persones, en una quinzena de cursos "de diferents durades segons el nivell". El formatiu és un dels "puntals importants" de tot el Consorci però també n’hi ha d’altres "que intentem incentivar com és el foment de la llengua, amb programes de voluntariat que vinculen llengua, cultura i cohesió social". El Voluntariat per la Llengua, inclosos els voluntaris del foment de la lectura, involucra un centenar de persones i es seguirà tirant endavant.

El projecte de foment de la lectura ha tingut "un bon any, amb una cinquantena de persones". En aquest cas, no hi ha un procés de matrícula, i "si decideixes fer-te voluntari et pots apuntar en qualsevol moment". El projecte és més conegut com les Parelles Lingüístiques "tot i que també hem canviat molt el format i no necessàriament han de ser dues persones". Molts dels estudiants del cursos "que s’esforcen molt, quan surten al carrer encara troben molta gent que no els parla en català; es tracta que puguin practicar més i sentir-se més segurs".

La Biblioteca de Manlleu col·labora en aquest projecte aportant voluntaris que són lectors habituals i deixant els llibres que es llegeixen. La directora, Núria Silvestre, diu que el projecte s’adiu plenament amb els objectius de la Biblioteca de fer difusió de la lectura a tots nivells, fins i tot en grups de gent amb dificultats de comprensió i habilitats lectores.
Etiquetes: