26 d'abril de 2024

Agricultura posa en marxa l'oficina per gestionar les dejeccions ramaderes

S'ofereixen eines perquè es puguin distribuir millor els purins per ús agrícola

El Ter 15 de juliol de 2013 a les 10:57
El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, amb el director general d'Agricultura, Miquel Molins
ACN - El Departament d'Agricultura ha posat en marxa aquest divendres l'Oficina virtual de fertilització i tractament de les dejeccions ramaderes. És un nou servei del Govern per donar eines als pagesos i ramaders per tal d'aprofitar els purins, fems i dejeccions com a fertilitzants pels cultius agraris.

L'objectiu és aprofitar els recursos i reduir costos, treballant per una millor gestió de les dejeccions amb destí final al sòl agrícola. A través d'una pàgina web s'han posat en marxa diferents eines per posar en comú els pagesos i ramaders i resoldre els seus dubtes a través de serveis d'assessorament tècnic, econòmic, agronòmic i mediambiental.

Segons ha explicat el director general d'Agricultura, Miquel Molins, el Departament posa en marxa aquest servei sense cap cost extra, ja que aprofitarà l'estructura ja existent a la conselleria, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic i la Politècnica de Catalunya. Per la gestió d'aquesta oficina s'ha creat un consell directiu, una comissió permanent, i una direcció que recau al responsable de fertilització i gestió de la matèria orgànica del servei de producció agrícola del Departament.

El subdirector general d'Agricultura, Joan Gòdia, ha detallat que l'Oficina és accessible a través del portal RuralCat, on ja hi ha altres oficines virtuals (la dels regants, Fruinet i la de suport a la indústria agroalimentària). L'espai es divideix en l'espai de fertilització i l'espai d'assessorament. Si poden consultar els plans de millora de la fertilització agrària de Catalunya, i les diferents eines de gestió tècnica, econòmica i administrativa, a més d'informació de jornades, cursos, documentació tècnica, entre d'altres. L'oficina s'ha incorporat al projecte Life de la Unió Europea.

*Millor organització creativa*

El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha destacat que aquesta oficina virtual era per combatre una necessitat del sector primari per buscar solucions pel futur. A Catalunya, la ramaderia té un major pes que l'agricultura i per tant "cal plantejar una millor organització de les dejeccions ramaderes amb creativitat i noves idees". Un dels objectius clars, ha dit Pelegrí, és "evitar increments de costos, i potencia l'ús de les noves tecnologies entre pagesos i ramaders".
Etiquetes: