24 d'abril de 2024

Gurb digitaliza més de 3.000 pàgines de les actes dels plens municipals, des del 1895 fins al 2003

A partir de 1988 és possible fer una cerca per paraules, ja que les actes es van començar a escriure a màquina i no a mà

El Ter 8 d'octubre de 2008 a les 14:44
Una imatge de l'Ajuntament
L’ajuntament de Gurb ha digitalitzat totes les actes dels plens municipals des de l’any 1895 i fins al 2003. En total, es tracta d’un patrimoni que ara es pot consultar a través de l’ordinador, si es sol·licita una cita prèvia a l’Ajuntament.

Són 3.346 pàgines en format pdf, que de moment, segons l’alcalde, Joan Roca, no es poden penjar a la pàgina web de l’Ajuntament perquè ocuparien massa espai. Roca explica que els arxivers de la Diputació de Barcelona, que van gestionar tot el procés, van restaurar també el llibre d’acte original, en paper.

Després d’aquest sanejament, que va consistir en una desinfecció, assecat i enquadernat del llibre d’actes, es va començar a escanejar-lo. Segons Roca, amb tot aquest procés es pot garantir que no es perdi la documentació original, ja que se la preserva de la manipulació. L’alcalde afirma que les transcripcions de les sessions plenàries plasmen la història de cada poble, i que realment no només els estudiosos les consulten.

En el cas de Gurb, a partir de 1988 és possible fer una cerca per paraules, ja que les actes deixen de ser manuscrites per passar a ser mecanografiades. El proper a digitalitzar els llibres d’actes del ple serà l’Ajuntament de Tona i s’anirà fent en els diversos municipis adherits a la Xarxa d´Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona. A Osona actualment s’hi han adherit més de 30 dels 51 municipis de la comarca.
Etiquetes: