24 d'abril de 2024

La Festa dels Tonis de Taradell millora el passant amb l'estrena de tots els carregaments

l programa 'Espai Terra' de TV3 rep el guardó 'Toni d'Honor'

El Ter 14 de gener de 2014 a les 11:54
Tres cavalls arrosseguen un carro carregat de fusta
ACN - Sota un sol que ha sabut espantar el fred de primera hora, la Festa dels Tonis de Taradell ha convertit el municipi aquest diumenge en un museu a l'aire lliure sobre la vida rural.

El capellà ha iniciat l'acte amb la benedicció dels primers animals i, seguidament, una vuitantena de carros ha recorregut el poble exhibint al públic el ric patrimoni restaurat en forma de carruatges, eines de treball o guarniments. La particularitat d'aquesta edició és que tots els carregaments que lluïen els carros eren nous. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lliurat el guardó 'Toni d'Honor' al programa 'Espai Terra' de TV3 en reconeixement a la tasca de difusió i promoció del territori i les seves tradicions

El Passant dels Tres Tombs de Taradell, celebrat des de 1780 i declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional, ha encetat un any més el calendari dels Tonis a la comarca d'Osona. Els carros i els animals han convertit aquest diumenge Taradell en un museu a l'aire lliure que ha permès conèixer als visitants el ric i divers patrimoni al voltant de la vida rural de la Plana. Alguns de Taradell, però d'altres vinguts de la veïna Santa Eugènia o fins i tot de Prats de Lluçanès, cap carro s'ha volgut perdre la festa. En un ambient festiu, amb desenes de persones als carrers del recorregut, el públic ha assistit a una de les celebracions que exemplifica la cultura i la tradició rural més arrelades del país.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reconegut la gran feina de tota la gent que hi ha al darrere dels Tonis i dels veïns del municipi "per innovar i mantenir la festa". A més, també ha destacat l'aportació que els Tonis fan al país en termes d'identitat, cultura i cohesió. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que un país que mira enrere, aplicable als Tonis però també a la celebració del Tricentenari, "és un país que tira endavant". Mascarell ha explicat que "és bo saber d'on vens i des de quin punt parteixes per construir un futur millor".

Des de la comissió dels Tonis, Josep Presseguer ha explicat que enguany la festa ha volgut guanyar en "qualitat". Tot i que hi ha hagut una baixada del nombre de carruatges - l'any passat se n'hi van concentrar un centenar-, enguany s'han esmerçat els esforços en oferir al públic que tots els carregaments dels carros fossin nous. Tot plegat, un treball minuciós que ha ocupat l'associació durant tot l'any al centre de l'Alzinar de la Roca.

El passant d'enguany ha incorporat tots els elements característics dels Tonis: el tortell, els panets, la benedicció, el burro català i altres animals de treball com les mules, els matxos o les eugues, tots ben engalanats amb guarniments catalans, i enganxats als carros carregats amb tot el patrimoni que s'ha anat recuperat per a la ocasió. Presseguer ha volgut fer un reconeixement explícit i donar valor a les persones que durant l'any s'encarreguen de mantenir i cuidar el bestiar que es llueix els dies de passant als diferents municipis de la comarca, perquè "sense bestiar, no tindríem festa".

La Festa dels Tonis d'enguany han donat el tret de sortida definitiu a l'anomenat 'Ecomuseu del Blat'. Aquesta iniciativa té per objectiu mostrar, en el context de la forma de vida de la pagesia, els processos de producció, processament i consum dels cereals des d'una perspectiva transdisciplinar, així com la recuperació de la memòria del món rural. Aquest projecte, que té diferents seus com per exemple algunes masies de pagès, ja es va posar en marxa fa més d'un any però ara els ajuntaments i institucions que en formen part volen vestir el projecte "de forma i unitat". El conseller, quan la proposta estigui consolidada, s'ha compromès a donar-hi el suport necessari des del Govern.

*El 'Toni d'Honor' se l'enduu l''Espai Terra' de TV3*

El 'Toni d'Honor' d'enguany ha recaigut en l''Espai Terra' de TV3. Des de la comissió organitzadora, Josep Casassas ha explicat que l'elecció del guardonat ha tingut en compte la sensibilitat i difusió que fa el programa del territori i la importància que dóna a la preservació, vinculant aspectes mediambientals i de sostenibilitat amb aspectes directament relacionats amb la cultura i les tradicions del país.

Per la seva banda, el meteoròleg Tomàs Molina, en nom de tot el programa, ha agraït el trofeu. El presentador ha destacat que "la voluntat i les ganes de participar" de les persones que tiren endavant la festa dels Tonis "és una manera de fer de país". I és precisament aquesta visió, ha dit, "allò que comparteix tanta gent a través de l'Espai Terra i que ens ha permès estar en pantalla durant cinc temporades".
Etiquetes:
Cultura