26 d'abril de 2024

La consulta per decidir el nom del municipi de l'Esquirol se celebrarà el proper 23 de febrer al matí

Els ciutadans podran escollir entre el nom històric, l'Esquirol, o l'oficial, Santa Maria de Corcó

El Ter 24 de gener de 2014 a les 11:25
Imatge del municipi de Santa Maria de Corcó, al Cabrerès
ACN - Santa Maria de Corcó ha aprovat impulsar una consulta sobre el nom del municipi, a proposta dels grups de l'oposició al plenari (CiU i Cabrerès i Progrés).

El sondeig se celebrarà el proper 23 de febrer al matí i plantejarà als vilatans si volen conservar el nom actual del poble o canviar-lo per l'Esquirol.

Tots els veïns de més de 16 anys podran participar a la votació a través de quatre meses electorals que hi haurà als diferents nuclis del municipi. L'alcalde, Àlex Montanyà del partit Units per Decidir, era més partidari de fer coincidir la consulta amb unes altres eleccions per poder donar "les màximes garanties" al procés, i poder-se beneficiar dels inspectors oficials i comptar amb el cens real. D’aquesta manera hagués estat supervisat per inspectors oficials i no voluntaris. El batlle, però, governa en minoria i la proposta de l'oposició va poder tirar endavant.

Un antic hostal, regentat pels Esquirol, es va convertir amb el temps en parada obligatòria per ramaders i passavolants que feien l'antic camí ral que conduïa d'Olot cap a Vic i que passava pel Cabrerès. Amb el temps, al costat de l'hostal, s'hi van anar construint cases i es va anar creant un nucli de població. Amb la construcció de l'església, dedicada a Santa Maria de Corcó, la població va passar a anomenar-se Santa Maria de Corcó. Des de llavors, el nom popular dels hostalers va començar a rivalitzar amb el nom oficial del municipi que li va donar la parròquia, i que inclou els nuclis de Santa Maria, Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts. L'any 1995 ja es va fer una petició formal per dur a terme una consulta popular, però no ha estat fins ara que s'ha materialitzat en forma de sondeig. El batlle, Àlex Montanyà, ha explicat que l'enquesta no serà vinculant.

La consulta es farà el proper 23 de febrer al matí.
Etiquetes:
Política Municipal