26 d'abril de 2024

La peça 'Testimoni', de Gemma Ferran, serà l'escultura que rebran els guanyadors del nou premi Paco Estrella

L'Ajuntament encarregarà les escultures a l'artista manlleuenca, que s'ha inspirat en les curses de relleus

El Ter 14 d'octubre de 2008 a les 14:20
El jurat va seleccionar el projecte de l'artista manlleuenca Gemma Ferran
L’escultura creada per l’artista manlleuenca Gemma Ferran ha estat l’escollida per ser lliurada quan s’adjudiqui el ‘Premi a la solidaritat i convivència Paco Estrella”. L’Ajuntament de Manlleu va fer públic dilluns al vespre el nom de l’artista guanyador d’aquest concurs obert de propostes, dotat amb mil euros.

Segons l’alcalde, Pere Prat, s’hi van presentar quatre prototips d’escultura, i l’escollida és un petit bastó d’acer inoxidable que porta inscrit el nom del premi. Segons la mateixa artista, es tracta d’una obra minimalista que vol simbolitzar la transmissió de l’esforç per la qual es va caracteritzar Paco Estrella.

El títol de l’obra és Testimoni, sota el lema ‘De mà en mà’. Tal i com consta a les bases de la convocatòria, ara, Ferran farà set escultures originals seriades per les que percebrà 4.000 euros. Inicialment l'Ajuntament abona 1.000 euros a l'artista guanyador i la resta del premi es rebrà quan acabi la realització del treball. L'Ajuntament -com a convocant del premi- passa a ser titular dels drets de l'obra.

L'alcalde de Manlleu, Pere Prat, va destacar la bellesa i simplicitat de la peça premiada. A més de Prat, el jurat del concurs el formaven Francesc Estrella, que és fill de l'homenatjat, el regidor de cultura en funcions, Josep Mas i els artistes David Fajula i Ramon Generó. Inicialment, també n'havien de formar part el secretari general de Comissions Obreres a Osona, Climent Pujol i Llorenç Espinal, president del Casal Municipal de la Gent Gran, tot i que van excusar la seva assistència en les deliberacions del jurat.

La primera edició del premi Paco Estrella l'han convocat l'Ajuntament Manlleu, el sindicat Comissions Obreres, el Casal de la Gent Gran de Manlleu i la família del sindicalista i activista social. Aquest serà un guardó bianual que farà un reconeixement a una persona o entitat osonenca que hagi destacat en els àmbits de la solidaritat i la convivència. El primer ‘Premi a la solidaritat i convivència Paco Estrella’ es lliurarà el 28 de novembre, i ara s’està en la fase d’avaluar els candidats.

Paco Estrella va morir l'agost del 2007 als 82 anys. Havia estat un destacat lluitador en defensa de la classe obrera i de les llibertats nacionals des del temps de la dictadura franquista. Va ser militant del PSUC i de Comissions Obreres a la clandestinitat després d'arribar a Catalunya els anys 50 procedent de Jaén. En els darrers anys de la seva vida es va dedicar amb molta intensitat a la sectorial de Pensionistes del sindicat Comissions Obreres i a la solidaritat amb el poble de Cuba. Era el president del Casal Municipal de la Gent Gran de Manlleu.
Etiquetes:
Societat