26 d'abril de 2024

El Mercat del Ram tancarà al trànsit la Rambla del Passeig de Vic

El certamen ramader per excel·lència tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 d'abril

ACN 3 d'abril de 2014 a les 13:59
El cartell del mercat d'enguany és un esbós d'una obra inacabada de l'artista vigatà ja traspassat Fidel Bofill
L'ampliació del Mercat del Ram d'enguany, amb el trasllat de la fira de formatges Lactium a la Plaça dels Màrtirs, obligarà a tallar al trànsit la Rambla del Passeig durant els dies del certamen. Tot i que els veïns no se'n veuran afectats, l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal ha defensat la iniciativa perquè ajudarà a crear una gran zona de vianants "que farà que la ciutat pugui gaudir de la festa".

En total hi haurà uns 250 expositors, una xifra lleugerament superior a la de l'any passat, i en destaca que s'hagin duplicat aquells estands d'energies renovables. Per segon any consecutiu, el mercat acollirà la mostra 'Compra Pagès', un espai per a la comercialització directa de productes de la terra.

Amb l'esclat de la primavera arriba una nova edició del Mercat del Ram, una de les fires ramaderes que rep més visitants del calendari vigatà. El Mercat del Ram 2014 destaca per les exhibicions i concursos ramaders, les mostres de productes agrícoles de proximitat, les demostracions eqüestres i un extens programa d'activitats lúdiques.

A l'entorn del recinte firal d'El Sucre s'hi reuniran les principals activitats relacionades amb el bestiar. El vacum se situarà a l'aparcament de sorra d'El Sucre i a l'interior del recinte firal. A la zona de la sorra hi tindrà lloc una de les principals novetats d'enguany, la 38a Escola Nacional de Jutges Ramaders. És la primera vegada que Vic acull aquest tipus de certamen i l'objectiu és formar ramaders perquè sàpiguen apreciar i puntuar morfològicament els exemplars, per tal que posteriorment puguin aplicar-ho a les seves explotacions o, fins i tot, puguin actuar de jutges. La voluntat final és contribuir a la professionalització del sector primari.

També en el mateix espai se celebrarà la 10a edició del Concurs Nacional de Raça Bruna del Pirineu, que per tercera vegada té lloc a la capital d'Osona. El jurat del concurs avaluarà uns 80 exemplars prèviament seleccionats de diferents zones del territori.

El tradicional concurs de Canals Porcines arriba enguany a la 32a edició i és un dels clàssics del Mercat del Ram. Els professionals del sector premiaran i reconeixeran la qualitat de la carn i la qualitat de la canal dels productors ramaders.

Pel que fa a l'interior del recinte firal, hi haurà exposició d'ovelles, aviram, porcs i vaques de diferents races com la Llemosina, la Pirenaica i, per primera vegada la Fleckvieh, que té la peculiaritat de ser un tipus de vaca que és apreciada tan per la seva carn com per la seva llet.

*Jornades per a professionals*

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que en l'edició d'enguany es volia donar un caràcter "més professional" a les jornades tècniques perquè "aporten coneixement al sector ramader i exerceix de punt de trobada i de debat dels professionals del sector agropecuari". Les jornades es duran a terme durant tota la setmana i hi col·laboren diferents institucions i entitats com el Departament d'Agricultura, la Universitat de Vic, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, l'Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya o Veterinaris sense Fronteres, entre d'altres.

Les temàtiques centrals de les jornades que acollirà l'Auditori Marià Vila d'Abadal i la Sala Coll i Bardolet d'El Sucre són el tractament de purins, la reforma de la Política Agrària Comunitària, i l'agricultura i ramaderia ecològiques.

*Exhibicions eqüestres*

Durant els últims anys, els cavalls han anat guanyant terreny pel que fa a les activitats programades al Mercat del Ram. Les exhibicions eqüestres comptaran amb un espai propi, situat a la zona esportiva municipal. Una vintena d'hípiques de la comarca participen en aquestes demostracions, que es reparteixen en dues pistes. Entre les activitats, es podrà veure concursos de doma clàssica, carrusels, salts d'obstacles, Horseball i volteig.

La cloenda anirà a càrrec de Sercam Show, que farà un espectacle basat en la doma de cavalls en llibertat, amb una posada en escena que espera sorprendre els assistents.

*Lactium, la fira del formatge que convertirà el Passeig en zona de vianants*

La regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, ha explicat que una cinquantena d'expositors participaran en la sisena edició del Lactium, la fira del formatge artesà, que enguany deixa la Plaça de la Catedral i passarà a la Plaça dels Màrtirs. Aquest canvi, per unir aquesta fira amb la resta d'activitats que hi haurà al Passeig convertirà els carrers en una zona per a vianants lliure de cotxes des de l'inici del carrer Torres i Bages fins a la Plaça. L'alcalde ha assegurat que la mesura no afectarà els veïns.

El públic tindrà a l'abast més de 500 formatges que també podran maridar amb vins de DO catalanes o cerveses artesanes. Rovira ha destacat que dissabte a la tarda es durà a terme un concurs popular de pastissos de formatge.

A més, també hi haurà una zona on es realitzaran tallers, tastos guiats i presentacions. Al Temple Romà s'hi programaran sopars i maridatges amb productes d'alta qualitat.

*Mostra de productes de proximitat a 'Compra Pagès'*

Per segon any consecutiu, el Mercat del Ram acollirà la mostra 'Compra Pagès', una fira que ofereix als pagesos de la zona un espai propi de comercialització directa dels seus productes. A la fira hi haurà més de 20 parades que oferiran, entre d'altres, vedella, porc, ous, aviram, hortalisses, embotits, oli, melmelades, conserves artesanes, mel i herbes remeieres.

*250 expositors a la fira multisectorial*

Una altra de les parts que configuren el Mercat del Ram són les mostres de productes d'alimentació, de maquinària agrícola, d'energies renovables, de jardineria i horticultura, de turisme i d'automòbils o el mercat de palmes i llorers. En total, enguany hi haurà 250 expositors.

Durant els dies del mercat també es durà a terme la XXXIa edició de l'Internacional Mercat del Ram Balloon Trophy, el festival de globus aerostàtics més antic de Catalunya i de l'Estat espanyol.

El Mercat del Ram de Vic 2013 disposa d'un pressupost de 265.000 euros, 20.000 euros menys que l'any passat.
Etiquetes:
Societat