24 d'abril de 2024

L'atenció a les persones grans, al punt de mira

El protocol local d'actuació davant el maltractament podria estar definit abans de l'estiu

El Ter 3 d'abril de 2014 a les 14:18
Manlleu està en procés d’elaboració d’un protocol d’actuació per abordar el maltractament cap a les persones grans. L'objectiu d'aquest model és establir els passos d'una actuació conjunta i ràpida en el cas de trobar un cas d'aquest tipus. El 2013 es van atendre una cinquantena de persones grans amb problemes de maltractament.

El protocol d’actuació que planteja l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Manlleu pretén resoldre aquestes situacions que cada cop van en augment perquè s'incrementa el nombre de gent gran i també ho fa el nombre de persones d’avançada edat que viuen soles o que, per altra banda, viuen acompanyats però sense gaudir d’una situació familiar correcta. La cap de Benestar Social de l'Ajuntament de Manlleu, Àgata Gelpí, comenta que l’any 2013 van atendre 50 casos de maltractament a la gent gran.

L’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Manlleu conjuntament amb l’Hospital de Sant Jaume i l’Àrea Bàsica de Salut i amb els suport d’altres professionals del municipi, va començar l’elaboració d’aquest protocol d’actuació aquest 2013 i esperen poder-lo tenir definit abans d’aquest estiu. Aquest treball té també el suport de la Diputació de Barcelona.

La ciutat manlleuenca té 646 persones valorades per la Generalitat de Catalunya com a persones amb dependència, de les quals 463, un 71%, rep algun tipus d’ajuda econòmica o servei. La resta, encara són a l’espera de rebre suport, un fet que s’allarga a causa de les retallades. Sovint són les persones amb dependència les que pateixen més dificultats en el seu dia a dia no només pel que fa a la salut sinó també en la relació amb els seus familiars. La persona amb dependència és aquella que necessita l’ajuda d’una altra persona per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària, com la higiene, vestir-se o fer-se el dinar. Els graus 2 i 3 de dependència són els que actualment poden rebre alguna prestació o servei a través de Llei de promoció de l’autonomia i atenció a les persones amb dependència, que els permetrien disposar d’un cuidador no professional, ajudes per pagar una plaça residencial o serveis d’ajuda en el domicili.
Etiquetes:
Fires i festes