26 d'abril de 2024

Manlleu, Vic i el Consell Comarcal proposen la mediació per resoldre conflictes

L'any 2013 es van atendre a tota la comarca 482 casos mitjançant el servei de mediació

ACN 4 d'abril de 2014 a les 09:38
Detall de l'auca que s'ha editat per conscienciar els ciutadans de les molèsties que es poden ocasionar entre veïns
El Consell Comarcal d'Osona, l'Ajuntament de Vic i l'Ajuntament de Manlleu han engegat una campanya per fer palesa l'aposta d'aquests ens públics per situar la mediació com l'element fonamental per a la resolució de conflictes entre veïns. A través d'una auca, que serà visible a diferents espais públics i també a escales de veïns, es vol donar a conèixer i fer accessible els diferents serveis de mediació de què disposa l'administració.

El regidor de Convivència i Seguretat de Vic, Joan Ballana, ha destacat que el mètode de la mediació posa de relleu tres valors bàsics per donar resposta als conflictes que són la proximitat, la confiança i l'ordre. L'any 2013 es van atendre a tota la comarca 482 casos.

'Osona promou la convivència' és una campanya impulsada pel Consell Comarcal, l'Ajuntament de Vic, l'Ajuntament de Manlleu i amb el suport de la Diputació de Barcelona que té per objectiu difondre la medicació com a eina de resolució de conflictes entre ciutadans. Així, quan dos veïns no s'entenen per alguna cosa, un servei de mediació els pot ajudar a resoldre el conflicte a través del diàleg i la cessió.

En aquest sentit, el regidor de Convivència i Seguretat de Vic, Joan Ballana, ha ressaltat l'ús de la mediació com l'eina "principal", tot i que no l'única, de resolució de conflictes partint de la idea que la realitat és polièdrica. Segons Ballana, si el conflicte es resol, es posen de manifest tres grans valors que determinen l'acord: la proximitat, la confiança i l'ordre.

Pel que fa a la proximitat, la mediació permet posar en contacte dues persones enfrontades i distants que fins llavors no s'havien assegut l'un davant de l'altre. La confiança es destaca perquè "reneix" després que s'hagi trencat per algun motiu. El tercer valor seria l'ordre, que posa de manifest que amb l'acord els compromisos que s'han assolit "s'han de respectar".

D'altra banda, per Ballana, amb la mediació, la convivència segueix un model de "co-construcció" entre les diferents parts que generen o pateixen el conflicte. Pel regidor, en canvi, quan la mediació no funciona, "perquè no tots els conflictes són susceptibles a sotmetre'ls a mediació", caldrà canalitzar el no acord per altres vies.

*Una imatge val més que mil paraules*

La diputada de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona, ha explicat que el servei de mediació es vol promoure i donar a conèixer a partir d'uns cartells amb una auca on es posen de manifest diferents conflictes que es poden donar entre veïns. Les imatges il·lustren, doncs, moments en què un ciutadà es pot trobar a la seva vida diària, com per exemple veïns que baixen les escombraries amb les bosses que regalimen i embruten l'escala, o un veí que fa una barbacoa al terrat i el fum embruta la roba estesa del veí de sobre.

En aquesta línia, a més, el Consell Comarcal està treballant per redefinir i revisar el Pla de Convivència i Ciutadania. El vicepresident segon del Consell Comarcal, Jordi Serra, ha assenyalat que la tasca és necessària perquè en els darrers temps han observat canvis rellevants en els models socials als quals cal fer-hi front i adaptar-se.

*482 casos atesos*

La responsable del servei d'Acollida i Integració del Consell Comarcal, Mireia Rosés, ha explicat que el nombre de casos atesos pels tres ens que gestionen serveis de mediació a la comarca (Consell Comarcal, Ajuntament de Vic i Ajuntament de Manlleu) ha estat de 482 durant el 2013, dels quals es van tancar 459 expedients.

Pel que fa a la tipologia de conflictes, el gran gruix, un 30%, respon a conflictes entre comunitats de veïns, el 14% és per impagaments de lloguer i la resta són per sorolls, falta de comunicació entre veïns o per casos de manca de neteja i higiene, entre d'altres. La majoria de problemàtiques es donen entre les franges d'edat que van dels 31 als 64 anys (72%).

La presentació també ha comptat amb una ponència del tècnic de mediació de l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs Rafa Llinars. El tècnic ha reforçat la idea de la importància per una administració local perquè aposti per la mediació com a mitjà per resoldre conflictes. A més, segons ha destacat, es tracta d'una solució "no adversarial", fet que evita l'enfrontament directe. Per últim, Llinars ha destacat que la voluntat de les parts implicades per resoldre el conflicte és la "clau" perquè s'arribi a una veritable mediació.
Etiquetes:
Societat