25 d'abril de 2024

Manlleu presenta les dades de Serveis Territorials que constaten que "la crisi de la construcció ha tocat fons"

S’ha reiterat que es continua la col·laboració amb l’Incasòl per executar l’enderrocament dels pisos de Can Garcia

El Ter 8 d'abril de 2014 a les 16:29
La presentació l'han fet el regidor d'Urbanisme i Habitatge Pep Mas i del coordinador de Serveis Territorials Josep Pou
L’Ajuntament de Manlleu ha presentat per primera vegada la Memòria de l’Àrea de Serveis Territorials, que aplega les dades rellevants en obres, urbanisme i habitatge que fan referència al 2013.

El coordinador de l’àrea, Josep Pou, explica que les males dades del sector de la construcció semblen haver tocat fons i un dels indicadors, les llicències d’obres, han augmentat una mica respecte l’any 2012. Segons Pou, amb les dades globals de les intervencions en l’ús de sol i l’edificació dels darrers quatre anys ja es poden extreure algunes conclusions que indiquen unes lleugeres millores.

Entre les dades més preocupants, en l’àmbit de l’habitatge social s’estan "disparant" segons Pou les demandes de programes socials d’habitatge. El 2013 s’han demanat 365 prestacions per al pagament del lloguer i 45 rendes bàsiques d’emancipació. A més, com a novetat , s’ha concedit 14 prestacions d’urgència especial. En total, s’han concedit 424 ajuts, que eren 277 el 2012 i només 222 l’any 2011.

En aquest apartat s’ha reiterat que es continua la col·laboració amb l’Incasòl per executar l’enderrocament dels pisos de Can Garcia. Segons el regidor d'Habitatge, Pep Mas "abans d’acabar el mandat hi haurà les 3 escales a terra". A més, properament començarà un projecte de rehabilitació de clavegueram, aigües negres i pluvials als habitatges de Can Mateu, com a pròrroga de la Llei de Barris.

En l’apartat energètic, de la memòria se’n desprenen dades que sobresurten com el fet que el cost per càpita de l’enllumenat públic i els semàfors de Manlleu és el més baix de la comarca d’Osona, amb 15,23 euros per habitant, quan la mitjana comarcal és de 25,46 euros i "durant el 20134 entra en vigor un nou contracte del servei de manteniment que encara rebaixarà més el cost". Pel que fa al canal industrial i les turbines que també gestiona l’Ajuntament Josep Pou ha remarcat que el 2013 va ser "el millor any hidràulic" i que les turbines de les 3 fàbriques tèxtils van generar 765.958 K/h/any, pels quals l’Ajuntament va ingressar 69.087 euros.

També per primera vegada s’han donat dades comparatives de l’evolució de l’entrada de vehicles al pàrquing subterrani de la plaça, excloent les dades de la zona blava. Durant el 2012 van utilitzar el pàrquing 107.822 vehicles, que van pujar a 119.536 el 2013, unes dades que Josep Pou ha qualificat com "una tendència a la consolidació ja que pràcticament és un increment de l’11% de vehicles i en dos anys és un grau de consolidació important".

El regidor d’Urbanisme i Habitatge, Pep Mas, ha explicat que la voluntat davant la presentació de la memòria és "donar més objectivitat i transparència a tota la feina que es fa". Es tracta de "rendir comptes i acostar-nos a la ciutadania i fer una gestió més transparent". Actualment l'àrea de Serveis Territorials està integrada per Urbanisme, Infraestructures, Manteniment de via pública i Habitatge. El 2014 s’hi incorporarà Medi Ambient i Pagesia. Els objectius bàsics són millorar l’atenció ciutadana "cosa que és un punt feble o una oportunitat de l’àrea".

Durant el 2013 s’han atès 9.852 persones, la majoria de forma presencial. Més del 50% s’han interessat per aspectes vinculats amb l’habitatge. Durant l’any s’han elaborat 9 projectes o memòries valorades i s’han executat 26 contractes per un import de Pressupost d’Execució de Contracte de 718.000 euros. Segons Josep Pou, l’obra més important de l’any ha esta l’adequació dels terrenys de La Teuleria per tal que aculli la secció d’institut. També es volen simplificar els procediments administratius, fer millores urbanístiques i d’infraestructures i complir aspectes d’eficiència econòmica. L’equip està configurat per "una trentena de persones, i per primera vegada s’incrementen serveis i s’han reduït persones, en tres menys des de l’inici del mandat, el 2011".

Durant la presentació, s’ha remarcat que s’ha encetat "una dinàmica per concertar a través de conveni les actuacions urbanístiques amb particulars", cosa que ha passat en un tram del carrer Russiñol, a Can Patracas, al passeig del Ter, i a la zona de la Piara amb la companyia Prasfarma Oncológicos. A més, durant aquest mes d’abril es durà a terme la presentació de la proposta d’ordenació del passeig del Ter, que ha coordinat l’arquitecte municipal, Enric Gil.

La memòria detallada està publicada a la pàgina web municipal manlleu.cat.