25 d'abril de 2024

El Ministeri d'Agricultura destinarà un fons extra per solucionar temporalment la gestió dels purins

Els ramaders insisteixen en reclamar una moratòria que permeti la reobertura de les plantes

ACN 9 d'abril de 2014 a les 12:23
Imatge d'una planta de purins amb una pancarta reivindicativa
El Ministeri d'Agricultura es compromet a finançar una solució a curt termini per a la gestió dels purins arran del tancament de les plantes de tractament amb cogeneració. Tot plegat, mentre el Ministeri d'Indústria no doni resposta a la moratòria que segueixen reclamant els ramaders per tal que les plantes puguin reprendre l'activitat.

Agricultura ha ofert aquest dimarts a les comunitats fer-se càrrec temporalment de la gestió dels excedents dels purins a través de l'empresa pública Tragsa o la possibilitat que siguin les mateixes comunitats qui se'n faci càrrec, tot i que aleshores les comunitats hauran d'avançar els diners que més endavant els seran retornats pel ministeri.

El Ministeri d'Agricultura ofereix un fons extra de diners perquè les comunitats, que tenen traspassades les competències en agricultura i medi ambient, puguin assumir a curt termini la gestió dels excedents de purins, segons ha explicat la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, durant la reunió mantinguda amb les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC, Asaja i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), tot i que no ha concretat quina partida hi destinarà el Ministeri d'Agricultura.

Manso ha remarcat que aquesta serà una solució temporal mentre el Ministeri d'Indústria no doni resposta a la demanda del ramaders d'aplicar una moratòria en les retallades a les plantes de tractament de purins amb cogeneració per tal que aquestes instal·lacions puguin reprendre l'activitat. Segons la subdelegada, el Ministeri d'Agricultura "és conscient de la problemàtica del sector i de l'impacte d'una reforma que no és del seu ministeri", si no d'Indústria, de la mateixa manera que "té clar que no té les competències en agricultura i medi ambient, que són de les comunitats, i que tampoc té infraestructura al territori per portar a terme qualsevol solució".

D'aquesta manera, les comunitats que ho vulguin podran fer-se càrrec de la gestió dels purins però en aquest cas hauran d'avançar elles els diners per a fer-ho, els quals els seran retornats més endavant pel Ministeri d'Agricultura del fons que crearà. Altrament, les comunitats també podran optar perquè sigui Tragsa qui es faci càrrec directament del trasllat dels purins a algun indret. D'aquesta manera, la solució a curt termini que s'acabi aplicant podrà ser diferent en funció de cada comunitat malgrat que la solució definitiva "passa per les comunitats perquè tenen el finançament i les competències", segons Manso, que ha recordat el compromís del PPC perquè es pugui acabar aplicant una moratòria fins al 2015.

*Escepticisme entre els ramaders*

Per la seva banda, les organitzacions agràries i la FCAC han reiterat la necessitat d'una moratòria en l'aplicació de la retallada de les retribucions a les plantes de tractament amb cogeneració per produir electricitat per tal que aquestes instal·lacions (dues a Osona) puguin tornar a obrir i donar solució al problema.

"Als llocs on hi ha plantes són necessàries com a solució a mig i llarg termini, i a curt, totes aquelles iniciatives que es puguin fer mentre no s'acabi de concretar com queden les primes", segons ha dit el responsable de ramaderia de la FCAC, Ramon Armengol. Tot i això, els ramaders es mostren escèptics sobre la solució d'urgència que planteja ara el Ministeri d'Agricultura ja que "no tenim una quantitat i quan tinguem els diners sabrem què es pot fer i que no".

Armengol ha defensat una solució "que abordi la totalitat del problema" ja que ara per ara el sector ramader desconeix on i com s'hauran de traslladar els excedents de purins i sí serà necessari construir basses i on s'haurien d'ubicar. Per això, el sector demana temps, és a dir una moratòria, tenint en compte que "s'ha fet tant malament el tancament de les plantes que s'ha generat problema quan no hi era. Havien de fer una moratòria abans i no tancar les plantes i crear un problema". Catalunya té unes particularitat amb el tema dels purins que no tenen altres comunitats", ha remarcat el responsable de la FCAC.
Etiquetes:
Economia i empresa