26 d'abril de 2024

El Premi BBVA de Teatre recompensarà l'obra guanyadora amb una gira valorada en 16.000 euros

S'han presentat un centenar d'espectacles a concurs i hi ha 4 finalistes

ACN 16 d'abril de 2014 a les 11:41
Els finalistes del premi BBVA d'aquest 2014
El Premi BBVA de Teatre enguany recompensarà l'obra guanyadora amb una gira per quatre ciutats catalanes valorada en 16.000 euros. El seu director, Joan Roura, ha destacat que el jurat cercarà que l'obra sigui "el màxim d'exportable" per garantir l'èxit de la gira. Entre les 100 obres que s'hi van presentar el jurat ha seleccionat els quatre finalistes.

Es tracta de 'El Drac d'Or', de la companyia Teatre Invisible, 'Els Justos' dels barcelonins Al Galliner, 'Harket' de la companyia PanicMap proyectos escénicos i 'Equilibristes' de Farrés Brothers i Cia. El Premi BBVA de Teatre és el més ben dotat del país i el guanyador es farà públic el proper 2 de juny en una gala al Teatre l'Atlàntida de Vic.

Cada divendres del mes de maig a dos quarts de nou del vespre, els dies 2, 9, 16 i 23, es representaran les obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2014. El certamen tindrà lloc a l'Auditori Teatre de Calldetenes i al Teatre l'Atlàntida de Vic, aquest últim com a nou espai d'exhibició de l'edició d'enguany. La voluntat de la ubicació a Calldetenes i Vic es veu des de l'organització com una manera de descentralitzar la cultura fora dels nuclis estrictament barcelonins.

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a les companyies teatrals. El projecte va néixer l'any 2001 com a iniciativa de l'Obra Social de l'antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, els premi es va obrir als professionals del sector i continua amb una clara aposta per les companyies emergents.

*Els finalistes*

L'espectacle 'El Drac d'Or', de la companyia de Mataró Teatre Invisible, passa en un restaurant asiàtic de menjar ràpid en algun indret d'Europa. Durant l'obra, es desenvolupen situacions en què els personatges femenins són representats per homes, els masculins per dones, els personatges joves per adults i els personatges adults per joves. Segons han explicat els seus protagonistes durant la roda de premsa, es tracta d'una comèdia àcida que revela un drama social amb un ritme "embogit" i mostra amb ironia i d'una manera poètica la part fosca del món globalitzat. L'obra es representarà el proper 2 de maig a la Sala 2 del Teatre l'Atlàntida de Vic.

'Els Justos' és una obra original d'Albert Camus interpretada per la companyia Al Galliner. Ambientada a la Rússia de 1905, en una context de revolució i efervescència política molt agitada, l'obra explica la història d'un grup terrorista que vol atemptar contra un duc que representa i exemplifica la tirania del Tsar. Camus mostra les dues faccions o posicions que es creen en l'organització a través de la ideologia més o menys radical dels seus membres. L'Auditori Teatre de Calldetenes acollirà la posada en escena de l'espectacle el proper 9 de maig.

Per la seva banda, 'Harket (Protocolo)', de la companyia PanicMap proyectos escénicos (València), és un espectacle multidisciplinari en el qual dansa, teatre, humor, música, disseny i vídeo-mapping interactuen en la posada en escena d'aquesta història de ciència ficció. L'obra gira a l'entorn de la protagonista, una jove voluntària en un projecte que investiga la possibilitat de sobreviure en un búnquer amb l'única ajuda d'un sistema d'intel·ligència artificial. L'espectacle parla de la confiança, la traïció i de la necessitat de vincular-se amb algú o alguna cosa, encara que no sigui humà. L'obra es podrà veure a la Sala 2 de l'Atlàntida de Vic el proper 16 de maig.

Finalment, el 23 de maig, l'Auditori Teatre Calldetenes acollirà l'obra 'Equilibristes', de la companyia Farrés Brothers i Cia (Òdena). En aquest cas, l'espectacle explica com un petit accident lleu i fortuït, com és relliscar en un pas de vianants mullat de pluja, provoca un gir en la vida d'un home gris. Aquest home es converteix en el protagonista de l'obra que estarà acompanyat d'uns amics músics que no han sabut dir-li que no a la seva dèria. L'espectacle mostra el petit món que ell s'ha creat per tal de no caure de nou dins el pou on ha viscut tant de temps. De mica en mica el personatge va explicant el seu passat i també com es planteja el futur.

El preu de les entrades és de 14 euros per espectacle, tot i que es pot adquirir un abonament per veure els quatre finalistes per 42 euros. L'accés a la gala final de l'Atlàntida el 2 de juny serà amb invitació.

*14a edició del Premi BBVA de Teatre*

Els quatre espectacles finalistes han estat escollits per un jurat format per cinc professionals de renom del món del teatre: Segi Belbel, director teatral i exdirector artístic del TNC, Magda Puyo, directora d'Escena, Pep Tugues, director del Teatre Auditori de Sant Cugat, Jordi Basomba, gerent del Teatre Kursaal de Manresa i el mateix Joan Roura. En total, el jurat ha visionat 99 obres, de les quals 73 eren catalanes, dotze madrilenyes, set del País Valencià, dues de Castella i Lleó, dues d'Aragó, una de les Illes Balears, una de Galícia i una d'Argentina.

El premi, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA, consisteix en una gira catalana de quatre representacions valorada en 16.000 euros. Les ciutats escollides encara s'han d'acabar de decidir. Els finalistes, per la seva banda, obtindran una aportació econòmica de 900 euros.

Enguany el premi rendirà homenatge a l'actriu catalana Montserrat Carulla, en reconeixement per la seva trajectòria dins la disciplina teatral. De manera inèdita, el certamen lliurarà també en aquesta edició el Premi de reconeixement especial al Grup de Teatre Social del Fermarec, que dedica els seus esforços al teatre social.
Etiquetes:
Cultura