24 d'abril de 2024

Manlleu disposarà de les rotondes del pont de Can Molas i la carretera d'Olot abans que acabi el 2014

La inversió per a les dues rotondes supera els 580.000 euros

El Ter 23 d'abril de 2014 a les 18:27
La presentació de les obres es va fer en un acte a la sala de plens de l'Ajuntament de Manlleu
Manlleu tindrà les dues noves rotondes per afavorir la mobilitat al pont de Can Molas i a la carretera d'Olot amb el carrer Cavalleria. Estaran construïdes abans no acabi l’any. Aquesta és la voluntat que va expressar l’alcalde, Pere Prat, que va presentar els projectes amb el vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Joaquim Ferrer.

Suposarà una gran millora de la mobilitat, segons el batlle. Segons Prat, no es tracta d’unes obres "electoralistes sinó que s’ha retardat per motius pressupostaris, ja que s’estaven esperant les inversions del PUOSC, de la Generalitat, que s’han retardat i el Pla de Governs Locals de la Diputació ha decidit tirar endavant". El 30 d’abril del 2013 es va rebre la dotació de Manlleu i "aquests mesos s’han treballat els projectes".

Una de les rotondes, la que afecta el pont de Can Molas pretén resoldre "un punt molt conflictiu on conflueixen 5 vials en un espai molt reduït" que ajunta trànsit del passeig del Ter, del nucli i del pont de Can Molas i genera "molts conflictes". La rotonda serà "trepitjable", una fórmula "amb llambordes", en la qual "creiem molt i pot funcionar molt bé" ja que els vehicles grans "poden trepitjar i fer la maniobra" però els turismes es cedeixen el pas. Prat va parlar de les peculiaritats del giratori i va dir que està inspirat en alguns models "de la Catalunya Nord". Va remarcar que per motius de seguretat no es podrà passar "just per darrere de Ca l’Arenyes". L’alternativa per anar al barri de la Salut o el Museu del Ter passarà "per la bàscula i farà el nou tram del passeig del Ter".

La voluntat és també, segons l’alcalde, aprofitar l’oportunitat per limitar l’arribada de vehicles pesants al nucli de la població i fomentar altres alternatives d’accés directe al polígon. El batlle preveu que puguin començar les obres el 30 de juny i s’acabarien el 30 d’octubre i el trànsit al pont no quedarà mai tallat completament, sinó que hi haurà "desviaments puntuals".

La segona rotonda serà enjardinada i més convencional. El problema, en aquest cas, era la gent que sortia del barri de la Salut, al carrer Cavalleria "havia d’esperar molt i a més el gir a l’esquerra al carrer de la Font portava cua i ara no es podrà trencar, s’haurà de girar a la rotonda".

La previsió d’aquesta segona rotonda és començar les obres l’1 de setembre i acabar-les el 30 de desembre. Prat va reconèixer que la coincidència d’obres "implicarà petits talls de circulació però l’any 2015 tothom estarà molt content d’aquestes dues obres". El cost total és 239.569 en el cas del giratori més petit i 347.848 euros en el de la carretera d'Olot. Tot va a càrrec del pla de xarxa de Governs Locals i de la partida pressupostària de carreteres de la Diputació i "l’Ajuntament no ha d’endeutar-se".

A la roda de premsa es va esmentar la millora "prevista pel proper mandat" de la carretera de la Gleva, la BV4608, entre La Piara i la primera rotonda de l’Eix Vic-Olot amb una volum de trànsit important de més de 8.000 vehicles al dia i que està classificada com a un tram d'actuació preferent per a la millora de la seguretat viària.

En el cas del pont de La Gleva, es va concretar que no s’ha tallat encara perquè no es té el permís de Cedinsa per senyalitzar la C-17 posant 2 cartells per senyalitzar el desviament i que els tractors podran circular pel tram, malgrat ser una autovia. Va haver-hi un conflicte amb els pagesos que volien poder circular amb tractors en un tram. Es va dir que dilluns vinent "probablement" ja es tallaria el pont, i que no s’ha pogut fer abans les actuacions "per un problema de permisos per senyalitzar-les", i que estan pendents de rebre l’autorització formal de la concessionària Cedinsa.

També es va parlar d’un projecte de futur per eixamplar el pont de Can Molas, que ja es faria "el proper mandat" a través de dos "voladissos metàl·lics" que suposarien que les noves voreres passessin a ser d’un metre i mig cadascuna, i es guanyaria superfície de calçada, amb 3 metres per sentit per a la circulació dels vehicles. En aquest cas, la inversió seria superior als 1,4 milions d’euros i s’està pendent de com es finançarien. Es calcula que pel pont de Can Molas hi passen uns 21.000 vehicles diaris, i la mitjana de la Diputació són 3.500.

A l’acte hi va ser l’osonenc Josep Salom, diputat delegat de l’àrea d’Esports. I Vicenç Izquierdo, gerent de Serveis d’Infraestructures Viàres, va ser l’encarregat d’explicar els detalls més tècnics. Hi van assistir Josep Maria Anglada, Josep Mas i el portaveu de CiU Josep Suriñach.

El batlle va recordar al final de l’acte que la Diputació de Barcelona ha subvencionat amb 350.000 euros pel Teatre Centre i que confien que aviat "es podrà fer una presentació d’una nova fase de les obres" de l’equipament, tancat des del 2006.