25 d'abril de 2024

Un llibre d'Àlex Roca recull la història de la parròquia de Sant Pau de Manlleu

A l’hora d’elaborar l’obra, Àlex Roca destaca que la gran dificultat ha estat trobar fonts escrites

Arola Cumeras 25 d'abril de 2014 a les 11:10
L'autor va estar signant exemplars per Sant Jordi a la plaça Fra Bernadí de Manlleu
L’historiador manlleuenc Àlex Roca va presentar dimarts el seu nou llibre Sant Pau: una parròquia per a un nou barri. L’encàrrec, segons explica, li va fer directament el Consell de Pastoral de la parròquia, que volien fer una publicació per explicar la història del temple i que la seva venda servís també per recaptar diners.

A l’hora d’elaborar l’obra, Àlex Roca destaca que la gran dificultat ha estat trobar fonts escrites, ja que "quan es va crear la parròquia la premsa de l’època no li va dedicar gaire espais al barr de l'Erm ni a la parròquia i semblava que era un barri una mica marginat". Fins ara "no hi havia pràcticament res que fes memòria d’aquests fets". Les obres de la parròquia van començar el 1969 i la benedicció es va fer el 1970, amb el barri encara per urbanitzar i "amb molta pols o molt fang, depenent de la climatologia".

La sort, explica, va ser que la parròquia anava editant programes i avisos pels fidels amb les seves activitats i "ho vam anar ordenat" però "el que ha estat més positiu ha estat la memòria popular". També hi havia "moltes fotografies sense ordenar però les hem anat identificant i vinculant amb els records de la gent i recopilar els actes que s’hi celebraven". L’obra ha tingut cura de "lligar els fets cronològicament". Al pròleg del llibre Àlex Roca afirma que no considera que sigui estrictament un llibre d’història però "si mai algú la vol escriure haurà d’utilitzar el llibre perquè probablement no trobarà ningú que se'n recordi, perquè la memòria va desapareixent". A l’hora de crear el llibre s’ha tingut en compte publicar algunes de les imatges per fer-lo "més atractiu".

Entre les anècdotes, l’obra recull els fets de la gran nevada del 30 de gener de 1986, quan a Manlleu es van improvisar centres d’acollida perquè algunes persones no van poder tornar a casa pel fet que "pràcticament tot va quedar paralitzat". A l’estació de Manlleu hi va quedar parat un tren amb "la majoria de passatgers del Ripollès i per ajudar-los se’ls va traslladar a la parròquia de Sant Pau i s’hi van estar un parell de dies". Després, un "grup de manlleuencs en tot-terreny els van traslladar fins a casa seva". La maquetació de l’obra, que té un centenar de pàgines, ha anat a càrrec de Tona Donada, de qui Roca ha destacat que "ha fet un treball molt bonic".
Etiquetes:
Cultura